Els mesos més càlids i secs de l'any s'apropen, mentre que les pluges es fan esperar. No plou de manera abundant ni hi ha previsió que ho faci. Les pluges de la setmana passada no van ser suficients per fer front a la sequera acumulada. De fet, segons els experts meteorològics, per suavitzar la situació, durant aquest mes de maig hauria de caure una quantitat de pluja ingent.
Davant la situació extrema de sequera l'ACA, l'Agència Catalana de l'Aigua, té previst activar l'estat d'emergència a bona part del país el pròxim mes de setembre si no plou durant aquesta primavera, segons ha pogut informar El Nacional.
Samuel Reyes, director de l'ACA, així ho ha alertat des d'una entrevista a RAC1: «Si no plou i l'estiu comença abans i, per tant, el marge de pluges és més baix, entraríem en emergència climàtica al setembre. Al ritme que estan baixant els pantans, sense aportació extra d'aigua, la línia es trencarà al setembre».
Un mes de pluges intenses per millorar la situació
Tot i que les pluges de la setmana passada van ser insuficients, van servir per remullar el terra i poder sumar dos o tres hectòmetres als pantans. Així tot, Reyes ha insistit que «són insuficients» per solucionar la situació de sequera.
«Hem guanyat un parell de setmanes, però per millorar la situació faria falta que plogués durant un mes sencer», ha indicat Reyes. Al contrari, si la situació no millora, gran part del país passaria a la fase d'emergència, en la qual ja s'hi troben quasi 500 municipis de Catalunya.
Mesures preventives
En entrar en situació d'emergència, el consum de l'aigua es veuria reduït a 200 litres per habitant/dia, 30 menys dels que marca la situació actual. Reyes ha informat que des de l'ACA són partidaris de reduir la pressió de l'aigua de les aixetes, i no de fer talls puntuals d'aigua, ja que aquests no són efectius i podrien provocar desperfectes. A més, va aprofitar per demanar la col·laboració de tots els ajuntaments de Catalunya, recordant que hi ha una línia de subvencions de 50 milions d'euros per ajudar als municipis que vulguin reduir el consum d'aigua.
Per a augmentar els recursos hidràulics, l'ACA està estudiant mesures. Entre elles, de moment, no hi ha el trasbalsament d'aigua del riu Roine o del Segre com a mesura per fer front al dèficit d'aigua. Ampliar la pressa del pantà de Darnius-Boadella de l'Alt Empordà és una de les opcions que contemplen des de l'ACA, així com la instauració de més plantes dessaladores.
La nova llei de la sequera
Des d'aquest dijous, ha entrat en vigor la llei de la sequera. Una llei impulsada per Junts que ha tirat endavant amb vots del PSC i Esquerra. Aquesta nova llei substitueix el decret inicial del govern i abastarà tot Catalunya, en comptes de només les conques internes.
Segons ha pogut informar la CCMA, inclou actuacions com:
- La rehabilitació d'instal·lacions i equipaments de la xarxa de control del Sistema Integral del Cicle de l'Aigua al Territori (SICAT) de l'ACA
- Obres de millora de connexió de xarxes de proveïment
- Limitació d'ompliment de piscines: es podran omplir piscines públiques, les desmuntables en centres educatius i juvenils, i les que disposin d'un sistema de recirculació
- Ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera a Blanes i la potabilitzadora del Besòs a partir del desdoblament de l'artèria APTT2 i el traspàs d'aigües residuals de la conca del Besòs a la del Llobregat
Un total de 500 milions d'euros es destinaran per tal de poder executar les accions. A més, s'ha superat l'entrada en vigor de les sancions previstes, que el text inicial ajornava fins a l'1 de juliol. Finalment, les sancions entraran en vigor un mes després que el govern convoqui les subvencions per a obres municipals per solucionar fuites d'aigua. Si no manifesten la voluntat de solucionar l'incompliment, els municipis seran sancionats.