El Govern de la Generalitat ha confirmat oficialment el pla de flexibilització de les mesures restrictives de la Covid-19 a Catalunya que es posarà en marxa aquest pròxim dilluns 23 de novembre. El pla està format per quatre trams diferents de quinze dies i per passar d'un tram a l'altre s'hauran de complir determinats indicadors que, segons el vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, «seran públics i coneguts per tothom».
En aquest sentit, les restriccions de mobilitat del cap de setmana tindran canvis importants a partir del segon tram. Del 23 de novembre i fins al 6 de desembre, primer tram, se seguirà amb el confinament perimetral per municipis els caps de setmana: des de divendres a les 06.00 hores del matí fins dilluns a les 06.00 hores del matí. Al segon tram, del 7 al 20 de desembre, el confinament perimetral de cap de setmana passarà a ser comarcal. Això sí, amb la mateixa hora.
I ara la gran novetat. A partir del 21 de desembre, moment que comencen les Festes de Nadal, s'aixecarà el confinament perimetral a tota Catalunya i es permetrà la mobilitat entre tots els territoris, sempre que les dues regions entre les quals es dugui a terme el desplaçament es trobin en la mateixa fase de la desescalada. Malgrat això, el departament de Salut recorda que ens trobem en «un moment de risc epidemiològic molt alt» i que sempre s'han de complir els indicadors per progressar de tram a tram.
? S’inicia l’obertura progressiva d’algunes activitats amb mesures a tot Catalunya.
— Salut (@salutcat) November 19, 2020
La primera fase entrarà en vigor dilluns i permet obrir bars i restaurants amb el 30% d'aforament i la cultura i les instal·lacions esportives a l'aire lliure al 50%. pic.twitter.com/oczwT5Flvj
Cal recordar que el passat 31 d'octubre i 1 de novembre es va estrenar per primera vegada el confinament perimetral per municipis. Una mesura que tenia com a objectiu frenar la mobilitat dels caps de setmana. De fet, les conseqüències d'aquesta restricció s'han vist reflectides en les darreres dades epidemiològiques amb una clara tendència a la baixa del risc de rebrot, la velocitat de transmissió, i la incidència en els darrers 14 dies.
L'evolució dels trams es podria dur a terme de manera asimètrica
Tal com va passar durant la primera desescalada abans de l'estiu, s'obre la possibilitat que Catalunya progressi de trams de manera asimètrica. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha especificat que la intenció és que l'evolució de les diferents fases es faci de manera «simètrica», si bé ha apuntat que en el cas que els indicadors sanitaris siguin dolents en alguna regió en concret, es podria dur a terme de manera asimètrica.
Entre les altres mesures que també es posaran en marxa el pròxim dilluns hi ha l'obertura de les activitats esportives no competitives a l'aire lliure i també en espais tancats, amb una limitació al 30%, organitzades per centres escolars. També cinemes, teatres, auditoris i sales de concert podran obrir amb aforaments del 50% i de 500 persones com a màxim.
Els museus, les biblioteques i les exposicions tindran el seu aforament, també, reduït a la meitat. Pel que fa a la pràctica esportiva, les instal·lacions a l'aire lliure es podran obrir i utilitzar amb cita prèvia i sense vestidors. El toc de queda nocturn de les 22.00 hores a les 06.00 hores seguirà vigent a Catalunya 'sine die'.