Turistes passejant per les platges d'Adeje (Tenerife) i amb mascaretes el 28 de febrer del 2020

Catalunya, excepte Barcelona ciutat, podria passar a la fase 1 del desconfinament en menys de 15 dies

Les Terres de l'Ebre, l'Alt Pirineu-Aran i el Camp de Tarragona són les primeres regions propostes per avançar de fase

El Departament de Salut de la Generalitat ha presentat aquest dimecres, 6 de maig, la petició al govern espanyol d'avançar la fase de desconfinament en tres de les nou regions sanitàries de Catalunya, que passarien a la fase 1. Aquestes regions serien, si veuen el vistiplau del ministeri de Sanitat, les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona, i l'Alt Pirineu-Aran. 

Tot i això, la consellera Alba Vergés ha volgut remarcar que, el fet que la resta de Catalunya no passi aquest dilluns a la fase 1 de la desescalada no vol dir que hagin d'esperar 15 dies més. Per tant, és probable que la resta de regions, excepte la de Barcelona ciutat, proposin el canvi de fase de cara a la setmana següent, el 18 de maig, o fins i tot abans. 

Tres regions en risc baix, sis en risc moderat, i Barcelona en risc moderat-alt

Ara dependrà del Ministeri de Sanitat que les tres regions proposades per la Generalitat, amb l'aval del Procicat, puguin  avançar de fase aquest pròxim dilluns, 11 de maig, i encetar la fase 1 del desconfinament. La resta de regions hauran d'esperar, però segons Vergés, potser no tant com era previsible.

Cal recordar que quan es van anunciar les fases del desconfinament, el govern espanyol calculava en unes dues setmanes el canvi de fase, però eren dates orientatives que podien variar si els territoris arribaven abans als requisits per demanar-ho.

Així, tot apunta que en els pròxims dies la Generalitat podria demanar l'avançament de fase a la resta de regions sanitàries de Catalunya excepte una, Barcelona ciutat, que actualment és la que presenta el risc més alt per coronavirus. Girona, Lleida, la Catalunya Central, l'àrea metropolitana nord i l'àrea metropolitana sud de Barcelona podrien avançar de fase el 18 de maig o fins i tot abans. 

Què es podrà fer en la fase 1 del desconfinament?

Si finalment aquestes tres regions poden avançar de fase, les limitacions que s'han imposat en els últims gairebé dos mesos de confinament es relaxaran bastant, i aquesta part de la població podrà començar a recuperar la normalitat. 

- Ús del vehicle: S'acabaran les restriccions per nombre de persones al transport privat. Fins a 9 persones podran viatjar dins el mateix vehicle, sempre que sigui un vehicle de 9 places, i sempre que visquin totes dins el mateix domicili. 

- Reunions de fins a 10 persones: A partir de la fase 1 es podran celebrar de fins a 10 persones, tant en espais oberts com en espais tancats, sempre que es mantinguin les recomanacions d'higiene i la distància mínima de seguretat de 2 metres. 

- Obertura de botigues, bars i restaurants: Els locals comercials i de restauració podran obrir amb limitacions d'aforament. En el cas de les botigues, si tenen menys de 400 metres quadrats de superfície no es necessitarà cita prèvia, i en tot cas s'hauran de limitar al 30% de l'aforament habitual. A més, les persones grans hauran de tenir un horari preferent i s'haurà de desinfectar el local un mínim de dos cops al dia. Els centres comercials estan exclosos de la fase 1.

Pel que fa als bars, només podran obrir si tenen terrassa, i ho hauran de fer amb un límit de 50% d'aforament i amb una distància de 2 metres entre les taules. A més, s'hauran de desinfectar les taules entre un client i el següent, i estaran prohibits les cartes i les estovalles de paper habituals als bars. 

- Vetlles amb limitació d'assistents: A partir de la fase 1 es podran tornar a celebrar vetlles als difunts amb fins a 15 persones en espais a l'aire lliure o 10 en espais tancats. 

- Els mercats ambulants i a l'aire lliure podran tornar a realitzar-se sempre que es respectin les distàncies de 2 metres entre parades i amb un control de l'aforament de les forces de seguretat. A més, només hi podrà haver el 25% de paradetes habituals.

- També tornaran a obrir els espais de culte, com esglésies, però només amb entrada per un terç de la seva capacitat.