Imatge d'un metge en un hospital de campanya de pacients de coronavirus

L'OMS adverteix que la fi de la pandèmia probablement no assegura la tornada a la normalitat

Si no es gestiona bé la desescalada molts països podrien decretar novament el confinament

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha advertit avui que «el risc de tornar al confinament és molt real», als països que actualment estan alleujant les seves mesures de distanciament social, si no es duu a terme una adequada gestió de la desescalada.

El risc existeix «sobretot si els països no aconsegueixen gestionar amb summa cura la transició i no ho fan utilitzant un enfocament per fases», ha assenyalat Tedros després d'anunciar que s'han superat els 3,5 milions de casos de COVID-19 en el món mentre les morts freguen la barrera de les 250.000.

S'ha de garantir que els contagis estan controlats

L'OMS insisteix que durant la fase de desconfinament ha de garantir-se que els contagis estan controlats, que el sistema sanitari pot afrontar la transició, que està minimitzat el risc de rebrots i que s'han pres mesures preventives en escoles i llocs de treball. L'organització amb seu a Ginebra també demana que abans d'aplicar mesures d'alleujament de quarantenes i altres confinaments ha de garantir-se que hi ha una adequada gestió dels possibles casos importats i que l'opinió pública està ben informada sobre les mesures preses per l'Estat.

Tedros va insistir que no poden descartar-se futures onades del coronavirus, però que davant aquesta possibilitat «no pot permetre's que s'escampi el pànic», sinó que s'ha «d'estar preparats, perquè ara tenim l'oportunitat d'establir bases sòlides en els sistemes sanitaris».

«Si alguna cosa hem après d'aquesta crisi, és que invertir ara ens permetrà salvar vides més endavant», va assegurar l'expert etíop, qui va afirmar que «la Història ens jutjarà per com vam respondre a la pandèmia i quines mesures prenem». Per això demana «assentar les bases de sistemes de salut forts en tot el món, quelcom que s'ha estat ignorant durnt molt de temps».