La consellera Alba Vergés en un centre de cribratge amb diversos sanitaris davant

Salut, en evidència: Volia saltar-se els avisos d'Europa sobre la pandèmia per Nadal

La Unió Europea ja va avisar el Govern d'un augment de les hospitalitzacions

Després del desgavell de la setmana passada amb la correcció, per part de la Generalitat, de les mesures aprovades en el marc del pla de restriccions de Nadal, el diari ‘El Mundo’ assenyala avui com el Departament de Salut va fer cas omís de les indicacions de la Unió Europea sobre el possible augment de contagis just abans de les festes nadalenques i l’inici de la tercera onada de la pandèmia.

El Procicat ignorava els advertiments europeus

Mentre el passat 2 de desembre el Govern aprovava el pla d’excepcions de les restriccions amb la vista posada a les dates més assenyalades del Nadal, les autoritats europees avisaven que relaxar les mesures podia comportar un perill important. «Tant el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) com l'Organització Mundial de la Salut (OMS) han alertat dels riscos de relaxar les mesures actuals de contenció del brot de Covid-19 per facilitar la interacció social amb motiu del període festiu de Nadal i canvi d'any», reconeixia el mateix document del Procicat de relaxació de les mesures.

‘El Mundo’ en recull un altre extracte, on el Procicat reflecteix el darrer informe de l’ECDC: «Preveiem que si els països que han implementat noves mesures de resposta a l'octubre o novembre aixequessin aquestes mesures el 21 de desembre de 2020, permetent a la gent tornar-se a reunir amb més llibertat, hi hauria un augment posterior dels ingressos hospitalaris per Covid-19 en aquests països tan aviat com la primera setmana de gener de 2021. Si les mesures s'aixequessin el 7 de desembre, aquest augment de l'hospitalització pot començar a produir-se abans de el 24 de desembre». Unes conclusions, doncs, que advertien del perill de les pretensions que tenia la Generalitat amb el pla de Nadal vigent fins aquell moment —i que ho va estar, precisament, fins divendres passat.

Marxa enrere al pla inicial

Però tot i els advertiments, el pla de desescalada els recollia per justificar no seguir-los: es basava en el concepte de «benestar emocional» per explicar que Salut optava per desatendre els avisos de l’OMS i l’ECDC. Així doncs, des del Procicat s’assumia que calia reforçar aquest benestar emocional i, en aquest sentit, es van aprovar mesures com les reunions de fins a tres bombolles per Nadal, el màxim de 10 persones per reunió o la llibertat completa de moviments —mesures, algunes d’elles, encara vigents en el pla actual de desescalada.

El document, doncs, justifica com Salut pretenia desatendre els advertiments fets des de les autoritats europees en un pla que ja ha hagut de ser descartat després de l’augment de contagis de la setmana passada. A quatre dies de Nadal, doncs, la dura realitat ha dissuadit els plans inicials del Govern de Catalunya.