Catalunya, la comunitat amb més restaurants de tot l'Estat

El turisme afecta molt en el resultat d'aquest número, ja que, per exemple, les Canàries i les Balears serien les comunitats amb més restaurants en comparació a la quantitat de població

terrassa
Andalusia ha aconseguit col·locar-se en segona posició, però no aconsegueix superar a Catalunya en nombre de restaurants | labalsarestaurant.com

Espanya sempre ha estat coneguda per, a banda del sol, la platja i les sevillanes, la bona gastronomia. Aquest bon renom, i lligat amb el fenomen turístic que es viu any rere any al nostre país, podríem preveure que els negocis relacionats amb el nostre bon menjar sempre tiraran a l'alça.

Segons ha informat l'Institut Nacional d'Estadística (INE) en les seves últimes dades publicades, a Espanya hi ha 78.950 restaurants i altres punts de menjar – no s'hi inclouen els establiments que venen, exclusivament, begudes – l'any 2018. Això és, segons el mateix INE, un 9.93% més que l'any 2010, és a dir, 7.132 establiments més.

Galícia, l'única comunitat autònoma que ha perdut establiments

Fer una anàlisi d'aquestes dades pot resultar molt interessant, sobretot si tenim en compte tots els factors que poden arribar a afectar el consum en bars i restaurants. Per exemple, Galícia, des de 2010, ha perdut 55 restaurants (-1.4%), convertint-se així en l'única comunitat autònoma que ha perdut establiments de restauració en aquests últims 8 anys.

Per altra banda, Andalusia ha aconseguit superar València, 11.307 restaurants contra 10.548. A més, han aconseguit col·locar-se segons en el rànquing, després de Catalunya, que se situa primera amb 15.031 bars i restaurants. Les dues comunitats autònomes que completen els cinc primers llocs de la llista són Madrid i les Canàries, amb 9.224 i 7.283 establiments, respectivament.

Andalusia, la comunitat que ha crescut més

Andalusia, de fet, ha estat la comunitat que més ha aconseguit créixer en número, ja que ha aconseguit obrir 1.775 nous restaurants. En el rànquing de creixement, el persegueixen Catalunya, amb 1.603 més; Madrid, amb 1.428; València, amb 803 restaurants més; i les Canàries, amb 375 més.

Tot i això, les dades són relatives, ja que no és el mateix créixer en número que fer-ho en percentatge. En aquest cas, la ciutat autònoma de Melilla ha estat la que més ha crescut en percentatge, ja que ha passat de 54 a 72 establiments de restauració, un 33.33% més. Altres exemples d'aquest tipus de creixement han estat Extremadura, amb el 20.39% més; Andalusia, creixent un 18.62%; Madrid, amb un 18.32%; Catalunya, amb un creixement del 11.94%; o Múrcia, amb un 11.18% en total.

Els turistes són, en part, el principal motiu d'aquest gran nombre d'establiments | Sallés Hotels

 

Turisme, l'element mobilitzador del sector terciari

En aquest cas, ha quedat demostrat que el turisme es converteix en la clau de la distribució de la restauració. S'ha de tenir en compte que, el passat any 2018, un total de 82 milions de turistes van visitar Espanya, els quals són de gran importància per a l'economia espanyola, sobretot per al tercer sector, el que correspon als serveis.

I són les comunitats autònomes que més visitants rep, les quals precisament més quantitat de restaurants acumulen: Catalunya aconsegueix 19,1 milions de visitants cada any, el que representa un 23.1% del total; per altra banda, les Balears i les Canàries també acullen una gran quantitat de turistes, més de 13,5 milions cada any, un 16% cada comunitat autònoma; per la seva banda, Andalusia rep uns 11,6 milions de turistes per any, que representa el 14.12%; València, amb 9,2 milions de visitants i el 11.12%; i Madrid, amb 7,1 milions d'estrangers, sent així el 8.6%.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari