Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge arxiu diners

Catalunya és la tercera comunitat que més aporta a l'estat

En canvi, es converteix en la desena en la llista de les que reben les aportacions amb més retard

Dinero
Catalunya segueix perdent, un any més, diners en el finançament autonòmic | Cedida

 

Les crítiques cap al model de finançament autonòmic són constants. I així es va corroborar amb la publicació dels resultats de finançament de l'any 2017, tal com va publicar Vicepresidència.

A aquests resultats, Pere Aragonès no hi va respondre de molt bona manera: «Continua l'ofec financer que pateix Catalunya des de fa anys», tot afegint que aquest finançament seguirà «fins que no tinguem totes les eines d'un estat propi».

Catalunya dóna 2.757 euros per càpita cada any

Ja tenint les dades de 2017, i podent-les analitzar, s'observa com Catalunya és la  tercera comunitat autònoma que més diners aporta a l'Estat, mentre és converteix en la desena en la llista de les que reben les aportacions amb més retard. Tal com informa el document, Catalunya aporta, de mitjana, 2.757 euros per habitant cada any.

Però aquest no és un cas aïllat pels catalans, ja que la situació es repeteix amb les comunitats que encapçalen la llista. Com Madrid, que baporta 3.202 euros per persona, o les Balears, que ho fan amb 2.927 per cap. I, també aquestes dues comunitats, són de les més castigades: en el moment de cobrar, Madrid passa a l'onzena posició i, les Balears, a la novena.

Només el 0,46% dels catalans han declarat l'IRPF davant l'anomenada Hisenda catalana
Els catalans aporten una mitjana de 2.757 euros per càpita a l'Estat cada any | Catalunya Diari

 

Els catalans van aportar un 19.9% més que la mitjana

Segons l'estudi, Catalunya aporta 19,9 punts per sobre de la mitjana del país. En canvi, quan es tracta de cobrar, es queda a un 1,1% per sota. En canvi, hi ha comunitats que també aporten molts punts per sobre de la mitjana, però igualment segueixen rebent molt més del que donen. Aquest és el cas d'Astúries, per exemple, la qual aporta un 1,4% per sobre de la mitjana, i en rep un 10,4% – per sobre, també –. Cantàbria es troba en la mateixa situació: dona un 8,8% per sobre i rep gairebé un 26% més que la mitjana; o la Rioja, aportant un 5,2% i rebent-ne un 20% més.

Des de la Generalitat  ja s'han queixat d'aquest model de finançament  en nombroses ocasions i que, a més, està fent que comunitats com Catalunya, que aporten més que la mitjana estatal, acabin rebent diners. De fet, les queixes sobre aquest problema ja es van escoltar una vegada i es va rectificar en el model actual, to i que sembla continuar la problemàtica.

Però, un any sí que es va registrar una petita millora: va ser el 2009, quan Catalunya  va rebre un 2,3% per sobre de la mitjana. En canvi, el pitjor any va ser el 2013  quan, en plena crisi, es van rebre un 2,5% per sota de la mitjana.

També et pot interessar...