La manca d'aigua a Catalunya suposa ja el problema més important d'aquest 2023. E Govern ha insistit aquesta setmana que si no plou els pròxims mesos s’entrarà en fase d’emergència per sequera el pròxim mes de setembre. Ho ha dit la portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja, que ha recordat que es tracta del principal problema que pateix ara mateix el país.
També s’ha pronunciat en aquesta mateixa línia el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, assegurant que les reserves es troben actualment al 26% de la seva capacitat i que, de moment, les previsions meteorològiques no mostren “un canvi de tendència”. Aquesta situació comportaria noves restriccions per a la ciutadania, que des del gener ja ha reduït per tercer mes consecutiu el seu consum en 5 litres, situant l'actual en 180 per persona i dia.
La portaveu del govern català i el titular de l’ACA han assenyalat que les pluges que arribin el proper mes de maig seran determinants, després de deixar enrere un mes d’abril que ha ajudat més aviat “poc”, ja que ha estat una època més “seca del que tocaria per aquestes dates”. D’altra banda, han lamentat que no es preveu cap episodi important a “mitjà i llarg termini”. Això, sumat als mesos d’estiu pot comportar que al setembre s’hagi de canviar de fase a causa de la sequera “si es manté el consum”.
Què implicaria entrar en fas d'emergència
Si s'acaba decretant al setembre aquesta mesura extraordinària, hi hauria restriccions molt més severes. Se suprimiria el reg agrícola, es reduiria en indústria un 25% el consum d'aigua i en usos recreatius es reduiria un 25% els usos assimilables a urbans i se suprimiria del tot el reg.
Pel que fa a zones verdes, públiques i privades, es prohibiria del tot l'ús d'aigua. No es podrien omplir fons, llacs artificials o piscines d'aigua dolça, així com la neteja de cotxes.
El consum domèstic també es veuria afectat: hi hauria una dotació màxima de 200 litres per habitant i dia que pot baixar fins als 160 en cas que s'arribés a l'emergència extrema.
Què passa amb les piscines comunitàries
Preguntat per les piscines, el director de l’ACA ha admès que tenen un paper de “refugi” important i que actualment s’està modificant la tramitació del pla de sequera. Concretament, es treballa en un concepte “d’ús públic o comunitari, més enllà de si la titularitat és pública o privada”. Per això, ja remarcat que durant les pròximes setmanes s’adaptarà el document de la “millor manera possible”. Tot i això, també ha recordat que s’ha de tenir en compte la dotació per habitant i dia de cada ajuntament, així doncs, ha afegit que els volums són importants, i que “l’estalvi haurà de venir per una altra part”.
En el cas de les piscines dels hotels, Reyes ha dit que també tenen un “ús públic” ja que hi poden accedir diferents persones. També ha matisat que caldrà veure “en quin estat estan” i que “algunes piscines d’alguns hotels es podran omplir”, recordant que en la majoria de casos “ja estan plenes tot l’any” i només cal fer-ne un manteniment.
Quins pobles i ciutats?
Les actuals restriccions
Actualment hi ha limitacions d'aigua per a 6 milions d'habitants de 224 poblacions de Cataunya. Estan repartides entre les demarcacions de Taragona, Lleida i Girona. Si segueix sense ploure, les restriccions seran molt més dures a partir de setembre. Aquestes són les actuals restriccions a Catalunya:
-Limitar l’aigua a 230 litres per habitant i dia.
-Reduir la dotació de reg agrícola en un 40 % o optar per aigües regenerades.
-Restarà prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat (excepte el reg de supervivència d’arbres o plantes, que es farà gota o a gota o en regadora).
-Quedarà prohibit el reg de gespa en tots els casos, excepte en superfícies destinades a pràctica federada d’esport, o aquell reg que es faci reutilitzant aigües de pluja recollides de les teulades o bé aigua regenerada de les depuradores.
-No es podran netejar els carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable.
-Només es pot fer ompliment parcial de piscines d’aigua dolça que disposin de sistemes de recirculació i sempre amb les quantitats mínimes per garantir la qualitat sanitària de l’aigua; i en centres educatius, les piscines desmuntables de menys de 500 litres destinades al bany d’infants.