La Covid-19 tornarà a ser molt present a les nostres vides aquest estiu. Encara que s'hagin reduït al màxim les restriccions, la incidència hospitalària i el nombre de morts. Es tracta de la setena onada, també coneguda com a 'onada oculta', i ja la tenim entre nosaltres des de fa setmanes.
Asseguren que ningú ho ha volgut veure, però els contagis i les víctimes mortals són més que evidents. A mitjans de maig, es produïa un pic de la incidència, però es reduïa durant les setmanes següents. Tot i això, el més sorprenent ha estat l'inesperat repunt de morts durant l'últim mes.
La situació amb la Covid-19 es podria agreujar durant l'estiu amb l'aparició de noves subvariants. Desvelen que serien més transmissibles i amb capacitat per esquivar la immunització. Per tant, reuneix tots els ingredients per provocar una nova onada de Covid.
La incidència acumulada ha tornat a créixer. S'ha arribat als 612 punts, que suposen 23 més respecte als de fa una setmana. A més, divendres es notificaven 48.272 contagis, que és el nombre més elevat des del 20 de maig.
Pel que fa a les hospitalitzacions, de moment els centres mèdics del país compten amb 6788 pacients. Les xifres són preocupants, tot i que encara no resulten prou alarmants per prendre mesures de contenció.
Pel que fa als pacients ingressats a l'UCI, la xifra es manté estable per sota dels 350. Però el que és realment cridaner és la quantitat de defuncions reportades. La setmana passada, en quatre dies, se'n van comunicar 243.
Els morts per coronavirus des de començament de juny pugen ja a 685. La mitjana és de menys de 50 defuncions al dia, molt lluny de les 82 que es van aconseguir el 12 de maig.
Fa unes setmanes, es retiraven les mascaretes d'interiors i es posava fi als aïllaments domiciliaris. Era previsible que hi hagués un cert repunt de positius arran d'això, però finalment no es va produir. Ara toca afrontar un estiu amb un impacte important a la vida social.
La recomanació, una vegada més, és relacionar-se amb els altres a l'aire lliure, en espais oberts i ventilats. Això evitarà sobre manera que s'afavoreixin les infeccions. Però això no serà suficient per resoldre el problema derivat del virus.
Des d'Europa, auguren un important increment de casos durant les pròximes setmanes. La culpa la tindran l'aparició de noves variants d'òmicron, conegudes com a BA.4 i BA.5. El Centre Europeu de Control de Malalties ja ha realitzat els primers estudis comprovant que acabaran arribant al continent.
La Covid-19, marcada per les noves variants
La Covid-19 evoluciona amb l'aparició de subvariants. La previsió és que durant l'estiu siguin dominants les BA.4 i les BA.5, que són derivades d'Òmicron. A Portugal ja representen el 80% dels casos mentre que a la resta d'Europa només suposen el 50%.
Resulten més transmissibles que l'òmicron original. A més, segons un informe publicat a Nature, les vacunes no tenen un poder neutralitzant tan alt davant dels nous ceps. Els experts indiquen que és possible que una injecció de reforç no sigui del tot eficient contra elles.
Tot això passa mentre el Ministeri de Sanitat feia públics els seus plans de futur respecte a la dosi de reforç. La ministra Carolina Darias assegurava que es generalitzaria la punxada a tota la població a la tardor. Més tard ho desmentiria, tot i deixar oberta la porta a una possible nova campanya d'immunització.
L'única bona notícia que deixen les noves subvariants del coronavirus és que no està demostrat que siguin més virulentes que les anteriors. A més, provoquen uns símptomes més lleus respecte a delta o a alfa.