Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Catalunya s'apassiona amb l'eclipsi malgrat la guitza d'alguns núvols

El país surt al carrer per veure un fenomen únic que ha deixat la lluna de color vermell durant més d’una hora i mitja

L'eclipsi de lluna s'ha vist a tot Catalunya
L'eclipsi de lluna s'ha vist a tot Catalunya | Cedida

 

Aquest divendres a la nit, Catalunya s’ha apassionat amb l’eclipsi total de lluna més llarg de tot el segle XXI,  malgrat que  els núvols han fet la guitza en alguns moments  a molts punts.  El satèl·lit ha sortit a les 21:07h per l’est ja eclipsat i el moment en què l’ombra de la Terra ha  cobert totalment el satèl·lit ha estat entre les 21:30h i les 23:13h, amb el punt àlgid del fenomen a les 22:22h. 

Per aquesta raó, i tenint en compte que feia dos anys que no vèiem un eclipsi total de lluna a casa nostra, milers de persones per tot el país s’han aplegat en els millors llocs per veure l’eclipsi de lluna, que ha coincidit amb la lluna plena del mes de juliol.

Des de les comarques de Tarragona fins a Girona, passant per Barcelona i Lleida, tothom ha volgut gaudir d’aquest espectacle del cel.  A la platja, per exemple,  molta gent s’ha reunit amb amics i familiars per sopar a la sorra mentre gaudien de l’eclipsi.  Una bona manera de passar la nit de divendres per gaudir d’un fenomen únic, tot i que els núvols han portat més d’una decepció.

Els llocs més freqüentats han estat, sens dubte, les platges, les zones elevades de muntanyes del litoral i prelitoral, terrats amb bones vistes i grans esplanades. Llocs immillorables per observar el fenomen, sobretot tenint en compte que l’eclipsi ha començat mirant a l’est quan la lluna sortia i es trobava ben baixa. 

El fet que la lluna s’ha començat a eclipsar just en la seva sortida, quan es troba en una mida molt gran, i que hagi adoptat un color molt vermellós, ha fet que la imatge hagi estat especialment espectacular al principi. Aquestes són les millors imatges que ens ha deixat l’eclipsi:

Així es va veure l'eclipsi de lluna sobre la ciutat de Barcelona
Així es va veure l'eclipsi de lluna sobre la ciutat de Barcelona | Gilbert Montané

 

La lluna s'ha començat a tornar blanca quan l'eclipsi acabava
La lluna s'ha començat a tornar blanca quan l'eclipsi acabava | Cedida

 

Milers i milers de persones s'han aplegat per tot arreu del planeta per gaudir de l'eclipsi
Milers i milers de persones s'han aplegat per tot arreu del planeta per gaudir de l'eclipsi | Arnaitz Fernández (Navarra)

 

Les platges de Barcelona s'han omplert de gent que volia seguir l'eclipsi
Les platges de Barcelona s'han omplert de gent que volia seguir l'eclipsi | Catalunya Méteo

 

Així s'ha vist l'eclipsi de lluna a Sant Cugat del Vallès
Així s'ha vist l'eclipsi de lluna a Sant Cugat del Vallès | Cristina Burguillos

 

Així s'ha vist l'eclipsi de lluna a Sant Joan de Mollet, al Gironès
Així s'ha vist l'eclipsi de lluna a Sant Joan de Mollet, al Gironès | Neus Salvans

 

Lluna de sang: per què la lluna no ha desaparegut sinó que s’ha vist vermella?

A diferència d’un eclipsi total solar, la lluna, a més de poder-se veure sense protecció, no ha desaparegut del cel, sinó que ha adoptat un color molt vermell, fet que li dona el nom de lluna de sang  precisament per aquest aspecte.

Però per què passa aquest fenomen? La raó la trobem en la curvatura de la Terra i en l’atmosfera. Els raigs de sol no poden arribar amb força a la Lluna just quan aquesta es troba dins e l’ombra terrestre. Llavors, l’atmosfera filtra i desvia els raigs  solars i només deixa passar els de color vermell, deixant enrere els de color blau. La lluna, doncs, adopta aquest color vermellós, anomenant aquest fenomen com a lluna de sang o de foc. 

La lluna de sang s'ha vist per mig planeta
La lluna de sang s'ha vist per mig planeta | Agències

 

Núvols en el moment inoportú

Justament al vespre, han començat a arribar bandes de núvols alts i prims que han creuat tot el país d’oest a est i que en algun moment han estat espessos. Han arribat just en el moment àlgid de l’eclipsi, raó per la qual han fet la guitza a molts llocs. Malgrat això, la lluna s’ha acabat veient arreu, tot i que no tota l’estona. 

Mig món mirant el cel

L'eclipsi vist des de Roma
L'eclipsi vist des de Roma | Cedida

 

En general, a tot l’estat la lluna ja ha sortit eclipsada, però el lloc on s’ha vist primer i més estona el fenomen ha estat a les illes Balears, ja que quan més a l’est, més d’hora ha sortit el satèl·lit. A la resta d’Europa, en països de l’est i centrals també han gaudit de la totalitat de l’eclipsides de l’inici de la penombra. Llocs com Itàlia o Grècia, per exemple, han gaudit plenament del fenomen.

L’eclipsi s’ha vist a molts punts del planeta, però a on s’ha pogut apreciar des de l’inici fins al final ha estat, a més del centre i est d’Europa, a àmplies zones d’Àsia, Àfrica i Oceania. 

A llocs com a Hong Kong, a la Xina, el fenomen s'ha seguit amb molta expectació
A llocs com a Hong Kong, a la Xina, el fenomen s'ha seguit amb molta expectació | Agències

 

Per què és l’eclipsi de lluna més llarg del segle?

En total, l’eclipsi total ha tingut una durada de 103 minuts, a més de les fases d’inici i final.  Però per què està considerat l’eclipsi més llarg del segle XXI?

La raó la trobem en el fet que, en totes les seves diferents fases, el fenomen s’ha desenvolupat durant 3 hores i 55 minuts, tenint el punt àlgid en els poc més de 100 minuts esmentats, xifres més elevades de l’habitual en aquestes ocasions.

A més, el satèl·lit es troba en la seva màxima distància de la Terra, fet conegut com a Apogeu, raó per la qual el moviment de la lluna es veu més lent i, per tant, s’ha pogut gaudir més temps de l’eclipsi. 

Per què tenim eclipsis?

Simulació del que passa en un eclipsi de lluna
Simulació del que passa en un eclipsi de lluna | Meteocat

 

Malgrat la seva espectacularitat, els eclipsis tenen una explicació astronòmica molt senzilla. En el cas de la lluna, aquest fenomen es dona quan la Terra s’interposa just al mig del camí entre el sol i la lluna, impedint que els raigs de llum impactin al satèl·lit i, per tant, acaba desapareixent la llum lunar. A mesura que l’ombra de la Terra va enretirant-se, la lluna torna a aparèixer de forma gradual.

Pel que fa al sol, es dona una situació molt similar. En aquest cas, és la lluna qui, durant el dia, s’interposa just entre el sol i la Terra i projecta la seva ombra sobre la superfície terrestre impedint que arribin els raigs de llum de l’astre rei. Aquest fenomen és encara més espectacular perquè quan l’eclipsi és total es fa de nit de cop i volta en ple dia.