Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge d'una persona mirant al sol junt a un termòmetre

Catalunya supera el seu rècord històric de calor: 45ºC a ple migdia

Els termòmetres han marcat temperatures extremadament elevades aquest migdia

L'onada de calor continua colpejant a les poblacions catalanes amb temperatures extremadament altes. El Servei de Meteorologia de Catalunya (SMC) va activar l'alerta d'alerta vermella en gran part de la població el passat divendres i sembla que l'alerta romandrà fins a un nou avís.

Tomàs Molina i diversos meteoròlegs han avisat que durant aquesta setmana les temperatures seguiran pujant i fins i tot se superaran els 40ºC en les zones de l'interior de Catalunya. Respecte al litoral i prelitoral català, les temperatures també apretaran, però amb temperatures més suaus entre els 35ºC i els 40ºC.

Catalunya registra la seva temperatura més alta

Aquest migdia, però, s'ha abatut un nou rècord en la temperatura de Catalunya. Si bé la temperatura més alta fins al moment era de 43,8ºC a Alcarràs (Segrià), l'any 2019, aquest estiu l'augment ha sigut de més d'un grau.

Segons el Meteocat, l'estació del pantà de Darnius - Boadella (Alt Empordà) ha registrat 45ºC a dos minuts de les 14:00 hores. Però altres poblacions no s'han quedat curtes tampoc: a l'Anglès (Selva) el termòmetre ha arribat fins als 44,2ºC i a Navata (Pla de l'Estany), s'ha arribat fins als 44ºC.

Per tant, podem veure que la província de Girona ha sigut una de les més afectades per la gran massa de calor.

Cada any augmenta la temperatura de la Terra

En els últims anys, els estius a Catalunya han superat registres històrics i sembla que la cosa anirà a més. Hi ha gent que fins i tot diu que aquest serà l'estiu «més fred de la resta de la nostra vida», en referència a l'agreujant del canvi climàtic.

L'any 2019 va ser l'estiu més calorós de la història d'Europa i de Catalunya, que va patir fins a tres onades de calor. L'any següent es va tornar a batre rècords, sent l'estiu més calorós des de 1950.

Unes dades que preocupen a la població perquè aquesta calor i xafogor són molt perillosos per a les persones i la fauna vegetal i animal.

Els cops de calor: el pitjor enemic de la població

Des de la Generalitat de Catalunya, han volgut donar una sèrie de consells pels catalans per evitar patir un cop de calor. Entre ells està el fet de beure aigua, almenys 2 litres al dia per a combatre la deshidratació, evitar sortir a les hores que pica més el sol (12 h-16 h), refrescar la llar i sobretot tenir cura de les persones fràgils.

En el cas de tenir símptomes d'un cop de calor, sempre es pot trucar al 112 per a ser atès.