Pla general dels Reis Mags d'Orient durant la cavalcada a Tarragona l'any 2020

Cavalcades estàtiques o amb un recorregut més llarg, les propostes alternatives per la Nit de Reis

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha indicat que no hi haurà actes que «acumulin molta gent»

Des d'aquest dijous 5 de novembre queden dos mesos exactes per la celebració de la Cavalcada dels Reis Mags d'Orient. Una tarda i nit màgica que enguany estarà condicionada per la pandèmia del coronavirus. Al llarg de l'any hem anat canviant i adaptant les tradicions a causa del virus i aquest en serà una més. Tal com ha explicat aquest dijous la consellera de Cultura de la Generalitat, Àngels Ponsa, no hi haurà actes que «acumulin molta gent» i potser tampoc es podran llançar caramels. En tot cas ha dit que «dependrà de cada municipi» i la decisió final la prendrà el Procicat.

Tot dependrà del nombre de contagis i el perill de propagació del virus en cada municipi però la consellera ja ha advertit que seran «cavalcades estàtiques». Tal com ha explicat aquest matí a 'Ser Catalunya', aquestes es substituiran per punts físics on estaran els Reis Mags i es podran visitar, amb cita prèvia, durant tot el dia del 5 de gener o inclòs abans. A més, també es podran veure les fàbriques de joguines, els classificadors de paquets o els campaments dels patges. És una opció que molts consistoris ja estan planificant.

És el cas de Lleida. L'Ajuntament té sobre la taula, segons 'CatalunyaRàdio' celebrar una cavalcada alternativa amb un espectacle estàtic en un espai tancat per controlar l'aforament. Es farien diverses sessions entre el 2 i el 5 de gener on els infants i les famílies podrien saludar als Reis Mags tot respectant la distància de seguretat.

 

Propostes alternatives de ciutat com Tàrrega o Vic

D'altres municipis estan plantejant l'opció de celebrar una cavalcada itinerant que recorri la majoria dels carrers de la ciutat. Tàrrega té previst realitzar una cavalcada que recorri tots els barris de la ciutat, d'uns 10 quilòmetres. Això sí, amb menys carrosses i menys patges. D'aquesta manera, la gent no cal que es dirigeixi al lloc habitual de cada any i podrà estar als balcons o sota el carrer o al seu barri per saludar els Reis Mags. Pel que fa al discurs, es podrà seguir per internet.

En el cas de Vic, s'ha planificat una cavalcada amb un recorregut molt ampli passant dels 3 quilòmetres habituals als 20 d'enguany a causa de la pandèmia del coronavirus. La comitiva tindrà les carrosses i els participants justos i no es repartiran caramels. El discurs també es podrà seguir per internet i per la televisió com molts municipis catalans.