CCCO ha exigit al Govern que augmenti en un mínim de 5.000 milions d'euros la despesa extraordinària sobre el pressupost prorrogat durant el 2021, que s'articulin en transferències directes que, «no només ajudin a les empreses», sinó també als treballadors. El sindicat ha reunit el consell nacional aquest dimecres per votar una proposta per aquest any en el qual «no es pot estar parats», segons el seu secretari general, Javier Pacheco.
Crític amb l'ajornament electoral, Pacheco ha insistit a l'Executiu que aquests 5.000 milions «comencin a córrer ja» amb ajuts directes als sectors més afectats, finançament a través de l'ICF, subvencions pels empleats que cobren per sota l'SMI, ajuts a la conciliació, a la formació i per a les persones migrants.
Segons CCOO, aquesta quantitat és «realista» en comparació amb les propostes que han fet les patronals, ja que s'extreu d'arribar al 2,2% del dèficit sobre el PIB permès excepcionalment per les comunitats autònomes. En aquest sentit, ha dit que el pla de Foment del Treball per injectar 50.000 milions d'euros en ajuts directes a les empreses a tot l'Estat «mira a Alemanya», mentre que el plantejament que fa Pimec de reclamar 4.500 milions d'ajuda als sectors més afectats no té una visió prou general.
L'organització sindical ha instat al Govern, tant a l'actual com el que sorgeixi dels comicis, a aprofitar la flexibilització de la regla de despesa i a no renunciar a injectar més recursos públics per combatre els efectes econòmics d'una pandèmia sense precedents. En aquest sentit, Pacheco ha recordat que mobilitzar 5.000 milions a través d'incrementar el dèficit suposa «multiplicar per sis els recursos que s'han posat durant l'any de la pandèmia».
A més, ha tornat a lamentar que la suspensió de les eleccions del 14-F –en cas que el TSJC la mantingui- és una «mala notícia» per Catalunya, perquè, segons el líder de CCOO, allarga «un Govern trencat, que utilitza les partides de manera clientelista, mirant pels criteris propis i renunciant als espais de diàleg».
«Nosaltres el que plantegem és què fem d'aquí a què votem? Perquè la gent està patint. Tenim 5.000 milions d'euros, posem-los a córrer per les empreses i pels treballadors. El que no acceptarem és que només hi hagi propostes que ajudin les empreses deixant el poder del salari dels treballadors sense atendre i deixant que la gent arribi a la pobresa mentre les empreses es mantenen», ha explicat Pacheco en una roda de premsa posterior al consell nacional.
El sindicat ha situat com a actuació principal per aquest any articular transferències directes a empreses dels sectors més afectats per les restriccions, condicionades al manteniment de l'ocupació; accés al finançament de l'Institut Català de Finances (ICF), amb retorn a deu anys o més; o implementar ajuts directes als treballadors afectats pels ERTO, amb ingressos per sota de l'SMI i a aturats sense prestacions.
Els ajuts directes que també reclamen
També reclamen ajuts directes a autònoms que cessin l'activitat; a persones migrants sense autorització administrativa; i subvencions per facilitar la conciliació, sobretot de les famílies monoparentals amb fills confinats per ser un contacte estret. Un darrer bloc assenyala la importància de fomentar la formació dels treballadors més afectats per l'impacte de la crisi, tant en situació d'ERTO com de desocupació, incloent-hi l'atur de llarga durada.
En aquesta despesa extraordinària que s'hauria d'assumir durant el 2021, CCOO hi inclou el reforç al sistema de salut.
CCOO ha demanat un canvi de rumb en l'actuació de la Generalitat per combatre la crisi i ha retret que fins ara «les ajudes directes a treballadors i treballadores no arriben als 35 milions d'euros de la paga addicional que van rebre els treballadors de les residències i a ajuts socials per valor de 17 milions», ha detallat la secretària d'Acció Sindical, Cristina Torres.
De moment, aquestes propostes no s'han traslladat al Govern encara. El sindicat exposarà el seu plantejament en la reunió de la comissió de seguiment del Consell del Diàleg Social que es fa aquest dimecres a la tarda. «No acceptem estar parats. Comencem a posar recursos ordenats», ha instat Pacheco.