Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Eleccions a Catalunya

La Fiscalia es posiciona sobre l'ajornament de les eleccions catalanes

El ministeri públic diu que si s'aixequen les cautelars no es podrà complir la sentència si no dona la raó al Govern
Eleccions a Catalunya
La Fiscalia s'ha mostrat favorable a l'ajornament de les eleccions del 14 de febrer. | ACN

La Fiscalia Superior de Catalunya ha donat suport aquest dimecres a la suspensió cautelar per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del decret que ajorna les eleccions del 14-F. En l'informe presentat al tribunal, el ministeri públic al·lega que si s'aixeca la suspensió cautelar, quan el tribunal resolgui ja haurà passat el 14 de febrer, cosa que faria impossible fer complir la resolució en cas que sigui contrària a la Generalitat. El Govern té fins les 10 del matí d'aquest dijous per presentar l'informe, i aleshores el tribunal decidirà si manté la suspensió cautelar mentre resol el fons o l'aixeca i els comicis segueixen ajornats fins el 30 de maig.

L'argument de la Fiscalia

En un comunicat, la fiscalia recorda que el seu informe només es pronuncia sobre la procedència de la mesura cautelar, i no pas sobre el fons de l'assumpte. Per això, diu que si no se suspèn el decret, «la durada del procediment judicial fins a la resolució del fons, atesos els terminis processals, podria avocar amb gran probabilitat, fins i tot plena seguretat, a fer inviable la celebració de les eleccions el 14 de febrer». Així, els recursos contra el decret d'ajornament «perdrien la seva finalitat».

Aixecar ara la mesura cautelar de suspensió «equivaldria 'de facto' a anticipar la decisió desestimatòria, ja que l'estimació extemporània dels recursos no permetria la seva execució eficaç», diu el fiscal. Això suposaria «consolidar irremeiablement l'eventual infracció de l'ordenament jurídic i, en el seu cas, la vulneració dels drets fonamentals invocats pels recurrents», que són un particular i diversos partits polítics minoritaris. En canvi, si el TSJC dona la raó de fons al Govern, els comicis es podrien fer igualment el 30 de maig o fins i tot més endavant, diu la fiscalia.

El Govern «batallarà fins al final» per defensar el 30-M i fa una crida a la responsabilitat del poder judicial

El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dimecres que l'executiu català «batallarà fins al final» per defensar davant la justícia la celebració de les eleccions al Parlament el 30 de maig. En una intervenció a la reunió de la Diputació Permanent del Parlament, Aragonès ha assegurat que el Govern té la «raó sanitària» i que cal defensar el dret a la salut i el dret a vot amb «llibertat i seguretat».

El republicà ha fet una crida a la responsabilitat del poder judicial i ha demanat que resolgui la qüestió amb la «màxima urgència» per no posar en qüestió el procés electoral. Aragonès ha mostrat «preocupació, perplexitat i indignació» per la suspensió del decret d'ajornament per part del TSJC.