Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa

Sánchez parla clar: Explica per primer cop què pensa sobre ajornar el 14-F

El president del govern espanyol ho ha explicat aquest dimecres

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aposta perquè les eleccions catalanes tinguin lloc «tan aviat com sigui possible» per deixar enrere la «crisi de governabilitat» i que les urnes erigeixin un govern que «pugui abordar amb plenes competències la recuperació econòmica i el retrobament al que estem cridats tan el govern català com l'espanyol».

«Cal assumir la decisió que prengui el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya»

Segons ha afirmat «la decisió del Govern» de la Generalitat de posposar les eleccions no ha generat consens dels partits i ha topat amb l'oposició dels empresaris i els sindicats, i ara «cal assumir la decisió que prengui el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya», que manté cautelarment els comicis del 14 de febrer mentre no resol el fons del recurs. Sánchez ha fet aquestes manifestacions en el marc d'unes jornades sobre els Fons Europeus per a la Recuperació organitzades per l'agència EFE.

Segons el president espanyol «Catalunya té una gran oportunitat de convertir-se en una de les principals regions d'avantguarda de la recuperació i la modernització» de l'Estat, però per fer-ho possible «necessita tan aviat com sigui possible un govern amb plenes facultats i competències». «Això és el que han dit els sindicats, els empresaris i algunes forces catalanes», ha recordat.

Per aquest motiu ha apuntat que com a president del govern espanyol li agradaria «que aquesta crisi de governabilitat que es va obrir amb declaracions de l'any passat del president Torra quan va dir que el govern estava esgotat es resolgui tan aviat com sigui possible». Ha destacat que «desgraciadament» la decisió «que es va prendre per part del govern de la Generalitat» de posposar les eleccions fins el 30 de maig no ha comptat «amb el consens dels partits», i ha topat «amb l'oposició sindicats i empresaris». La qüestió, ha recordat, «ha acabat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya» i ara cal «assumir la decisió que prengui» el tribunal.

Gerro d'aigua freda a Sánchez

Tot plegat el mateix dia que s'ha sabut el gerro d'aigua freda que s'ha endut el govern espanyol amb els ajuts del temporal Glòria. Brussel·les va denegar a Espanya 20,8 milions d'euros en ajudes per pal·liar els efectes del temporal Glòria al juliol. La Comissió Europea va rebutjar la petició del govern espanyol presentada el 23 de juny del 2020 perquè «el dany directe causat per la tempesta Glòria no arribava al llindar del PIB regional per a les sis regions afectades» de l'1,5% requerit per optar als fons, segons confirmen a l'ACN fonts comunitàries.

Espanya va assegurar que el cost total dels desperfectes és d'uns 832 milions d'euros, el que representa només un 0,51% del PIB ponderat de les sis comunitats autònomes afectades, entre elles Catalunya.  Aquesta setmana es compleix un any del temporal Glòria que també va afectar València, les illes Balears, l'Aragó, Murcia i Andalusia.