Diversos manifestants amb banderes d'UGT en una protesta

CCOO i UGT convoquen manifestacions a les quatre capitals catalanes el 18 de febrer

Reclamaran al govern espanyol apujar el salari mínim i al nou Parlament que sorgeixi del 14-F pressupostos a Catalunya

Els sindicats CCOO i UGT han convocat protestes pel 18 de febrer a Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida per reclamar al govern espanyol que apugi el salari mínim interprofessional i per exigir als partits catalans que activin immediatament la negociació per a uns nous pressupostos. En un comunicat aquest dimarts, els dos sindicats majoritaris a Catalunya han criticat que «les patronals i els governs estan impedint mesures estratègiques i essencials per a la igualtat social i la distribució de la riquesa», alhora que han avisat que no permetran que «el cost de la crisi es carregui sobre la classe treballadora».

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

En aquest sentit, CCOO i UGT diuen que el nou Parlament de Catalunya, el que surti de les eleccions del pròxim 14-F, ha d'activar de seguida l'aprovació d'uns nous comptes per reactivar l'economia, «mantenir l'ocupació i generar nous llocs de treball de qualitat, reforçar el sistema sanitari i les residències de persones grans o dependents, i protegir 1,7 milions de persones en risc de pobresa, ampliant els ajuts i la renda garantia de ciutadania».

Així mateix, els sindicats reclamen al govern espanyol que «compleixi els seus compromisos» respecte al salari mínim interprofessional, i que derogui les reformes laborals i la reforma de pensions del 2013. També insisteixen en la necessitat d'una llei per regular les plataformes digitals, una llei de transparència salarial i un pla de xoc contra la sinistralitat.

Els sindicats volen que el Govern concreti els ajuts a treballadors en ERTO, autònoms i pimes

UGT i CCOO han exigit al Govern de la Generalitat que concreti «urgentment» els ajuts per a treballadors en Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), autònoms i petites i mitjanes empreses. Les dues formacions lamenten que la partida de 750 milions anunciada per l'Executiu el 25 de gener «encara no s'ha concretat». Del total, 105 milions s'han de destinar als treballadors en ERTO amb les prestacions d'atur més baixes, amb un cobrament mínim de 600 euros.

En aquest sentit, els sindicats han demanat que s'inclogui també els treballadors fixos discontinus que no han estat incorporats als ERTO per les empreses. 280 milions, que «també s'han de concretar», estan destinats als autònoms que han hagut de cessar l'activitat, segons recorden UGT i CCOO.