La ministra de Sanitat: «Succeirà durant el mes de març a Espanya»

Carolina Darias obre la porta a la compra de la vacuna russa 'Sputnik V' si l'aprova l'Agència Europea del Medicament

La nova ministra de Sanitat, Carolina Darias, durant l'acte de traspàs
Carolina Darias, ministra de Sanitat | Europa Press

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha fet un pas endavant per a la compra de noves vacunes per als espanyols i ha donat llum verda al fet que Espanya utilitzi la vacuna russa contra la Covid-19, coneguda com a 'Sputnik V'. La ministra, això sí, ha posat el condicionant l'Agència Europea del Medicament (EMA) l'aprovi en el seu moment. Darias ha vaticinat que la pandèmia podria donar un respir a partir de març.

«Rebrem amb entusiasme qualsevol vacuna que tingui l'autorització de l'EMA, aquest és l'únic marge», ha apuntat Darias durant el seu primer discurs al Congrés dels Diputats com a ministra de Sanitat, després de ser preguntada pel diputat d'EH Bildu, Iñaki Ruiz de Pinedo, sobre l'opció de fer ús de la vacuna 'Sputnik V' a Espanya davant l'escassetat actual de vacunes.

📲 ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Ruiz de Pinedo ha criticat la nova ministra respecte al «negoci especulatiu a costa de la salut pública» que, segons la seva opinió, estan duent a terme algunes companyies farmacèutiques, com pot ser AstraZeneca. «No és acceptable aquest xantatge. Ens sorprèn la duresa de la Comissió Europea per ordenar retallades i el flexible que ha estat davant el xantatge d'aquesta farmacèutica», ha sentenciat.

La preocupant escassetat de vacunes a Europa en el primer trimestre de 2021

Amb el panorama present marcat per una preocupant escassetat de vacunes a tot Europa per al primer trimestre de 2021, el diputat basc ha proposat a Darias «alliberar les patents de les vacunes, convertint-les en bé públic; la nacionalització temporal de farmacèutiques que especulin amb les vacunes i incompleixin els seus compromisos; i crear una indústria farmacèutica europea per a la investigació i la producció pública de medicaments essencials».

Per defensar-se, Darias ha reivindicat valor l'estratègia de compra de la Comissió Europea, definint-la com «una fita sense precedents» i ha estat franca a l'hora de donar tot el seu «suport» a la comissària de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, «a l'exigència a les companyies perquè compleixin els acords signats».

Tot i això, la ministra de Sanitat entrant ha confessat que la vacunació al nostre país «està avançant malgrat les dificultats. Estem pendent d'AstraZeneca, que suposo que ben aviat sabrem les dosis inicials. Esperem que a partir del mes de març es produeixi un important increment que ens posi en un altre escenari per complir els objectius», ha recalcat.

Darias s'estrena al Congrés com a titular de Sanitat

Darias s'ha estrenat aquest dimecres 3 de febrer com a ministra de Sanitat i, per respondre a les preguntes dels grups parlamentaris, ha posat sobre la taula la seva promesa de «seguir el camí traçat» per l'anterior ministre de Sanitat, Salvador Illa. Sobre això, Darias s'ha posat com a «objectiu clar la coordinació amb les comunitats autònomes des de la cogovernança per a la lluita contra la pandèmia i avançar en el procés de vacunació».

La titular de Sanitat ha respost al diputat del Partit Popular, José Ignacio Echániz, que li va criticar que hagués iniciat «la seva candidatura a la presidència de Canàries i que seguirà ocultant la xifra de morts, la comissió d'experts i el criteri per al repartiment de vacunes». El polític popular li va retreure que hagi estat «còmplice silenciosa del nefast pla de vacunació, així com del tracte desigual als ciutadans».

En aquest sentit, Darias ha defensat la feina feta per Illa. «El meu predecessor ha fet una gran feina en circumstàncies inimaginables i no sempre amb el suport del seu grup parlamentari. Fa escassament un mes que vam iniciar el procés de vacunació i avui dia ja hi ha 1,6 milions de persones amb dosis administrades», ha sentenciat Darias.


Comentaris

envia el comentari