Imatge d'un personal sanitari extraient mostres de PCR en una usuària d'una residència gironina el 25 de maig de 2020

Un geriàtric de Celrà, desbordat per la Covid-19: contagiats el 80% dels usuaris

El brot també afecta a 13 treballadors del centre

Més problemes derivats del coronavirus a una residència de Catalunya. En els últims dies i setmanes, el degoteig de casos ha estat constant i, ara, ha tocat el torn d'un centre de Celrà. El geriàtric Sant Jordi de la localitat del Gironès ha patit un brot que està afectant pràcticament tota la residència. Dels 29 usuaris que hi ha, 24 han donat positiu per Covid-19. Aquesta dada representa el 80% dels residents. A més, 13 treballadors també han contret el virus. El cribratge massiu realitzat el passat cap de setmana ha permès detectar la majoria de positius.

Es dona el cas, a més, que el brot en qüestió s'ha detectat dues setmanes després que el centre rebés la primera dosi de la vacuna, el passat 7 de gener. Salut, però, recorda que és necessària la segona dosi per arribar al màxim grau d'immunitat.

Davant d'aquesta situació, el geriàtric de Celrà i Salut ja s'han posat en marxa per sectoritzar la residència, traslladant quatre usuaris a diferents centres i així poder fer front al brot més fàcilment. Concretament, dos d'ells es troben a l'Orpea de Girona, un altre al Puig d'en Roca i l'últim al sociosanitari de la Clínica Salus de Banyoles.

El passat diumenge 24 de gener es va detectar el primer dels contagis gràcies als cribratges rutinaris que es fa als professionals dels centres residencials setmanalment. Aquest cas va obligar a aplicar el protocol per fer front el brot, sectoritzant la residència i fent un cribratge massiu entre usuaris i treballadors. 

Més casos

Aquestes proves van permetre detectar 15 casos més, que ja feia preveure que la situació es podria descontrolar per moments. En aquell moment, 12 dels infectats eren residents i els altres 3 eren treballadors (sent, doncs, quatre positius en total entre el personal).

La situació va anar empitjorant en els següents dies. Un altre resident va presentar els símptomes propis de la Covid-19 i va acabar donant positiu, com també una altra treballadora, a qui se li va detectar gràcies a un test antigènic ràpid. Tot plegat va provocar que Salut realitzés un altre cribratge massiu entre tots els membres del centre que fins al moment havien donat negatiu: El resultat dels tests va deixar clar en quina situació es trobava el geriàtric: 11 usuaris i 5 treballadors més s'havien infectat.
 

El degoteig ha continuat en les diverses proves que s'han realitzat aquesta setmana als professionals, permetent conèixer tres positius més per Covid-19. La situació actual del centre és del 80% de residents infectats (24 usuaris positius dels 29 totals té el centre) i 13 treballadors. La part bona de tot plegat, però, és que a hores d'ara no s'ha registrat cap mort. 
 

Des del Departament i l'Agència de Salut Pública s'està fent un seguiment i control del brot i de les mesures preventives, juntament amb la direcció del centre. Per la seva banda, des de l'Equip d'Atenció Primària de Celrà s'han encarregat del seguiment clínic dels pacients.