Taules d'oficina buides

Les empreses on milers d'espanyols començaran a treballar quatre dies a la setmana

Más País proposarà al Ministeri d'Indústria aquest divendres un pla pilot que inclourà entre 3.000 i 6.000 treballadors

El govern espanyol ha donat llum verda a la proposta de Más País d'implantar la setmana laboral de quatre dies a Espanya, i el partit d'Errejón no vol perdre el temps. Aquesta mateixa setmana es posarà a treballar amb el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme per a ultimar els detalls del pla pilot d'aquesta reducció de la jornada laboral.

La previsió inicial de Más País, que el divendres traslladarà al Ministeri, preveu aplicar la jornada laboral de quatre dies (32 hores setmanals) en 200 empreses, principalment pimes, que suposen entre 3.000 i 6.000 treballadors.

La iniciativa que va proposar fa temps Más País i que finalment el govern ha acceptat preveu una aportació de 50 milions d'euros en ajudes directes a les empreses que posin en marxa aquesta nova modalitat. La quantia compensarà els increments salarials per hora en les empreses que voluntàriament apliquin la reducció de jornada.

La intenció és estendre aquestes ajudes a través de subvencions que es trauran dels fons europeus de recuperació econòmica. De fet, l'acceptació de la mesura respon a la condició que va posar Más País a canvi de votar a favor del decret llei de gestió dels fons europeus, dels quals ja s'han avançat en els pressupostos 27.000 milions d'euros.

El partit d'Íñigo Errejón va condicionar el seu vot afirmatiu, necessari per al Govern de Pedro Sánchez en una votació molt ajustada, a l'acceptació de la mesura que ja havia estat rebutjada en l'anterior debat dels pressupostos. Segons la formació, els fons de recuperació han d'anar lligats a una nova modalitat laboral que facilitarà la sortida de la crisi econòmica i sanitària.

Els primers sectors que ho aplicaran

Més País i la plataforma 4suma!, impulsors d'aquesta mesura que ja es troba en l'agenda d'altres governs europeus i de la resta del món, defensen que en treballar menys dies es preservarà la salut dels treballadors en temps de pandèmia i es reduiran les emissions, ja que s'utilitzaran menys els mitjans de transport.

La qüestió és ara com començar a implementar la jornada de quatre dies a Espanya. El pla pilot, que serà anual, contempla que es comenci a aplicar en empreses de consultoria, programació, advocacia, telemàrqueting i arquitectura. També es vol sumar a altres sectors menys receptius com l'hostaleria.

La intenció és fer un seguiment continu per a avaluar el seu funcionament i, al cap d'un any, realitzar un balanç per a veure si s'ha incrementat la productivitat i el benestar dels treballadors. Un dels arguments dels defensors de la mesura és que, en treballar menys hores, els treballadors estan més motivats i augmenten la seva productivitat.

Grup d'experts i agents socials

Per a dissenyar el pla i fer el seu seguiment es crearà un grup d'experts de la universitat que treballaran braç a braç amb sindicats, patronal i ministeri. A partir de la seva anàlisi dels efectes de la mesura s'estudiaran futurs canvis legislatius en aquesta direcció. Les empreses que voluntàriament triïn implementar la jornada laboral de quatre dies rebran una subvenció del Govern que cobrirà el 100% de les despeses per increments salarials i transformacions en matèria de digitalització.

A mesura que augmenti la productivitat i l'estalvi en hores extres, les ajudes aniran disminuint. Aquest divendres es començaran a perfilar els detalls en la reunió que tenen prevista el director del gabinet de la ministra d'Indústria, Juan Ignacio Díaz, i el responsable de programa de Más País, Héctor Tejero.

D'aquesta negociació han de sortir els primers acords que a la fi de mes culminaran la ministra, Reyes Maroto, i Íñigo Errejón. L'últim pas serà la discussió del pla en el marc del diàleg social amb sindicats i empresaris.

Segons el programa electoral de Más País, la mesura assegura «un repartiment just i igualitari de la càrrega de treball remunerat, una millor conciliació familiar perquè el treball no remunerat es reparteixi de manera equitativa entre homes i dones, una reducció dels desplaçaments al treball, més temps per a activitats esportives i culturals, i una economia més pròspera a causa d'una millor salut de les persones».