El govern espanyol ja coneix si pot eliminar el toc de queda en les properes setmanes

Molts experts s'oposen a rebaixar les restriccions

Un control dels Mossos d'Esquadra amb un agent aturat davant del seu vehicle i un cotxe circulant
Molts experts apunten que seria millor un confinament dur de 10 dies, i menys nociu per l'economia | Europa Press

Des que la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, María Reyes Maroto, va afirmar que seria possible la retirada de les restriccions de cara la Setmana Santa, suposant el reinici dels viatges nacionals, molts són els que es van posar les mans al cap, entre ells gran part dels experts en Salut Pública.

 

I és que els professionals sanitaris s'han manifestat en contra de la idea de 'salvar' la Setmana Santa, vist el resultat nefast que ha tingut intentar 'salvar' Nadal, un fet que ha provocat una tercera onada al nostre país i no ha servit per millorar l'economia. Per aquest motiu, es tem que si es relaxen les restriccions per Setmana Santa, es podria provocar una quarta onada sense precedents, i més quan a l'abril estarem sortint del pic de contagis que estem experimentant actualment.

 

El semiconfinament que estem vivint des de fa mesos tampoc ajuda, però molts experts apunten que seria millor un confinament dur de 10 dies, i menys nociu per l'economia. I és per això que, en cas de no prendre mesures més dràstiques, la transmissió comunitària del virus encara serà més alta per aquestes dates perquè no s'haurà pogut baixar la incidència acumulada a menys de 25 casos per cada 100.000 habitants, que és el percentatge amb el qual es va obrir la mobilitat a Espanya el passat estiu.

 

 

La immunitat de grup no s'aconseguirà per Setmana Santa

Per qui confiï que la vacuna ens permetrà ja una lliure circulació per Setmana Santa, hi ha males notícies. I és que els experts no confien en el fet que per aquesta època s'hagi arribat a la immunització suficient de la població perquè es puguin reduir les restriccions, sobretot tenint en compte el lent ritme amb el qual s'està duent a terme la vacunació al nostre país i a Europa, a causa dels problemes de subministrament de vacunes.

 

 

Així que l'efecte ramat (que gran part de la població sigui immune al virus) sembla inviable que s'aconsegueixi en només dos mesos quan arribi la campanya de Setmana Santa, amb la qual cosa el govern espanyol haurà de recular en les seves aspiracions de permetre lliure mobilitat i eliminació del toc de queda en aquest període.

 

Sobre aquest tema, el president de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, Rafael Ortí, ha recordat en declaracions a 'El Español' que fer un confinament dur seria l'única opció viable per rebaixar la incidència acumulada i controlar així la transmissió comunitària.

 

 

De la mateixa manera, ha recordat com podria ser de perillós relaxar-se en les mesures de control justament quan comencem a sortir d'aquesta tercera onada, que es preveu entre abril i maig coincidint amb Setmana Santa, un fet que ja va passar al passat i que va portar greus conseqüències: «A octubre va baixar la corba i aquesta falsa sensació de seguretat va ser el que ens va condemnar. Fins que no baixem de 50 casos per cada 100.000 no podrem considerar que hem doblegat la corba de contagis», ha assegurat.

 

 

El govern espanyol rectifica

Diversos experts aposten per un confinament restrictiu ara i de poc temps, que permeti controlar la transmissió comunitària i la baixada del nombre de casos. Només així guanyaríem la tercera onada i podríem frenar la nova onada, esperant que vagi augmentant a poc a poc la immunitat de la població, entre la que ha passat el virus i entre la que està vacunada.

 

 

Per això, el govern espanyol ha rectificat en les seves intencions de permetre la mobilitat. En aquest sentit s'ha manifestat la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, qui després de les paraules de Maroto, va afirmar que veia difícil una mobilitat normalitzada per Setmana Santa «excepte que existeixen incidències acumulades baixes haurem de retirar les mesures que actualment posem en marxa per evitar que es produeixi aquesta quarta onada», va afirmar.


Comentaris

envia el comentari