Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla detall d'unes de les mostres per a PCR

La troballa definitiva de l'OMS a Wuhan: «Tenim coses que ningú ha vist abans»

L'expedició vol donar una resposta a la pregunta d'on va originar-se el coronavirus

Pla detall d'unes de les mostres per a PCR
Un grup d'especialistes de l'OMS han viatjat a Wuhan per descobrir l'origen de la Covid | ACN

A mitjans de gener arribava a Wuhan una expedició amb especialistes de l'OMS que pretenien buscar una resposta a la qüestió més teoritzada sobre la pandèmia, i és la que pregunta la procedència del coronavirus. Des d'inicis d'aquesta setmana, aquesta sèrie d'investigadors s'han posat a treballar en els laboratoris P4, que saltessin a la fama per l'esment reiterat de l'expresident dels EUA, Donald Trump.

En l'Institut de Virologia de Wuhan, enclavat en un polígon industrial als afores de la ciutat on tot es va iniciar -o almenys on es va reportar- totes les recerques segueixen el mandat de la doctora Shi Zhengli. Aquest centre emmagatzema Covid de ratapinyades, entre ells un similar en un 96,2% a la soca principal que ha afectat mig món.

Els experts han arribat aquest mateix matí a les portes  del recinte, on un núvol de mitjans s'amuntegava per a conèixer les intencions del grup i la missió veritable de la comitiva. «Esperem amb il·lusió tenir un dia molt productiu i preguntar totes les preguntes que faci falta» ha comentat Peter Daszak, viròleg estatunidenc al mitjà 'ABC'. I és que tothom, literalment, té un ull posat en allò que pugui passar a la Xina.

Què és el laboratori P4?

Aquest enclavament tecnològic està envoltat per càmeres de seguretat en tot el seu entorn, amb una façana que s'assembla més a un centre penitenciari que a un recinte de recerca. Posseeix una torre central que cobreix els 3.000 metres quadrats elevats en cinc plantes, i que, segons l'agència 'France Presse', conserva el major banc de virus d'Àsia amb més de 1.500 soques que es distribueixen entre aquest, i un altre laboratori pròxim, el P3.

Les referències numèriques es refereixen a les mesures restrictives adscrites que presenta cadascun, el P4 posseeix la màxima perillositat, i per tant les majors mesures de control. Aquest institut és obra d'un acord signat entre la Xina i França en 2004, després de l'epidèmia del SARS, i construït amb l'objectiu de combatre noves malalties infeccioses.


Compta amb un pressupost de 39 milions d'euros, l'assessorament de França i la signatura bioindustrial Institut Merieux. L'exministre gal, Bernard Cazeneuve, va ser l'encarregat d'inaugurar-lo en 2017. L'any següent es van obrir les seves portes i des de llavors ha col·laborat amb altres centres de recerca a nivell mundial, entre ells el Centre Internacional de Recerca i Infeccions de França o el Laboratori Nacional de Gavelston, a Texas.

En el seu interior existeixen 37 grups de recerca en disciplines com la virologia molecular, la immunologia, la microbiologia analítica de patògens, agrícola o mediambiental. A més, és un centre especialitzat dels coronavirus en ratapinyades, ja que la doctora Shi Zhengli va ser qui va brindar a la llum el SARS en 2002, i li va atribuir la seva procedència a les ratapinyades d'una cova a la província de Yunnan.

Aquest patogen havia mutat en les civetes que es menjaven en un mercat de Cantó i posteriorment va recaure en l'ésser humà. Aquest precedent se suma a la coincidència del 96,2 per cent del nou Covid al seu antecessor, per això la vinculació amb el mercat de Huanan a Wuhan, on es cuinaven espècies salvatges.

L'origen 

La majoria de casos determinats en el primer focus procedien d'aquest mercat de carrer, per la qual cosa tota la comunitat internacional va assenyalar la causa de la mutació del virus en espècies conservades en pèssimes condicions higièniques. Encara que aquesta hipòtesi ha estat refutada per investigadors en el mitjà 'The Lancet', en el qual asseguren que el primer pacient de coronavirus havia emmalaltit l'1 de desembre de 2019.

Aquest brou de cultiu va donar lloc a una sèrie de teories conspiranoiques que han portat a milers d'espècies a estar involucrades, i pràcticament en la totalitat dels casos, sense presentar cap prova. El que és clar és que la visita d'aquest grup d'experts a les instal·lacions del P4, té a mig món esperant una resposta d'una pregunta que ha estat formulada fa més d'un any i sobre la que tothom ha opinat.