Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge aèria de l'illa de La Palma

Cel de verat: l'estrany fenomen que genera el volcà de La Palma

Es pot veure gràcies a les imatges dels satèl·lits de la NASA

El volcà Cumbre Vieja continua deixant imatges espectaculars. L'erupció segueix en una fase molt explosiva i els rius de lava van arribant al mar i alimentant el delta que s'ha format. Però s'està produint un altre fenomen que només es pot veure des de molta altura.

I és que si no fos pel que han captat els satèl·lits de la NASA potser no podríem observar els efectes que generen els gasos del volcà. La forma estranya dels núvols que s'estan produint sobre l'illa de La Palma ha cridat molt l'atenció dels científics.

Just a sobre d'on es troba la boca del Cumbre Vieja s'ha detectat un fenomen que es coneix com a 'cel de verat'. És una formació de núvols molt curiosa amb una morfologia especialment particular.

Concretament, va ser el satèl·lit Terra el que divendres passat, 1 d'octubre, va captar imatges d'aquest fenomen amb un espectroradiòmetre. A les imatges es podia veure una seqüència de núvols amb una forma ondulada que no és gaire habitual.

Per què es produeix aquest fenomen als núvols

Els científics tenen bastant clar que el volcà és el causant d'aquest fenomen meteorològic. La principal causa és la ràpida elevació dels gasos i la cendra emesos en les diferents erupcions.

En pujar tan ràpid a l'atmosfera, aquests van xocar amb una capa d'aire més sec i càlid, la qual va actuar amb un efecte de barrera fent que els núvols es desplacessin horitzontalment pel cel. Això, al seu torn, hauria produït l'efecte visual ondulat que es pot veure en les imatges de la NASA.

L'emissió ascendent dels gasos i la cendra es coneix com a columna d'erupció. Aquest fenomen l'originen els refluxos d'aire originats per les condicions de la zona. Els  experts calculen que hauria arribat a assolir els 5,3 quilòmetres d'altura.

La formació d'aquest conjunt de núvols es coneix com a 'cel de verat' per les escates d'aquest peix. El més habitual és que es produeixi pel xoc de núvols amb una capa d'aire calent que estigui per sobre. No és habitual que aquests núvols acabin tenint forma concèntrica.

Moltes vegades, sol ser un procés previ a l'arribada d'una tempesta. L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) explica que el nom científic d'aquest fenomen és Stratocumulus undulatus.

Empitjora la qualitat de l'aire a La Palma

Mentrestant, l'emissió contínua de gasos i cendra causada pel volcà  sembla que segueix augmentant. La portaveu del comitè científic del Pla d'Emergència Volcànica de Canàries (Pevolca), María José Blanco, ahir va advertir d'un empitjorament de la qualitat de l'aire a l'illa de La Palma. Tot a causa d'un possible canvi de la direcció del vent.

«Hem tingut una qualitat d'aire molt bona els dos últims dies, però ara empitjorarà per la quantitat de partícules de suspensió, de menys de 10 micres, i pel canvi en la direcció del vent. De fet, és possible que afecti altres municipis que aquests últims dies han estat lliures de cendra», afirmava Blanco.

Les instruccions per als veïns segueixen sent les mateixes: mascareta FFP2, ulleres i roba que cobreixi la pell. I no anar a les zones d'exclusió llevat que es tingui permís i hi hagi vigilància dels cossos d'emergència.

D'altra banda, l'aeroport de La Palma tornarà a estar inactiu. El núvol de cendra torna a fer impossibles els vols. Les diferents companyies han cancel·lat totes les seves operacions.