Avui hauria de ser festa grossa a Valls. En unes condicions habituals, la capital de l’Alt Camp commemoraria els 700 anys de la primera referència documental del Corpus Christi a la ciutat, una de les cites més importants de cada any del calendari festiu i tradicional. La celebració vallenca té lloc des de l'any 1320, essent una de les primeres poblacions de Catalunya i de les terres hispàniques que la celebraren, i la primera de les comarques del Camp de Tarragona.
Anualment, la professó del diumenge a la tarda surt de l'església arxiprestal de Sant Joan Baptista i acaba a l'església del Lledó, i a més dels feligresos i del seguici religiós, també participen en la festa els Gegants de la Ciutat acompanyats d'un grup de grallers i timbalers, i l'Àliga realitza el seu ball a la plaça del Pati, al so de la música d'una cobla de ministrers. El Corpus vallenc també compta amb el toc manual de les campanes des de l'església de Sant Antoni, una pluja de pètals sobre el Santíssim Sagrament i diversos carrers llueixen les característiques catifes de flors i els balcons endomassats.
Una deixa de cera l’any 1320
L’any 1320, l’esposa d’Arnald Ferrari, en el seu testament fa una deixa de cera per a l’elevació del Santíssim a l’església de Sant Joan. Aquesta referència documental ha servit per datar la festa del Corpus a Valls, com a mínim, 7 segles enrere. De fet, la celebració ha estat durant aquest període de temps, una de les més importants d'Europa.
El Corpus fou instituït per l'Església pels volts de l'any 1246 i, més enllà de ser una festa religiosa, la diada de l’exaltació del cos de Crist és des dels seus mateixos orígens medievals, i encara és en molts indrets, una festa ciutadana. Per això, l'acte més destacat de la jornada ha estat des de sempre una professó general, en la qual participa el cos social de la comunitat celebrant. Valls ho fa amb les seves entitats, duent-hi les banderes corporatives i part del Seguici Cerimonial.
Trasllat a la primavera de 2021
Coincidint l’efemèride, la capital de l’Alt Camp havia preparat un extens programa d’actes per a l'ocasió, també com a prèvia a la Festa Major de Sant Joan. No obstant això, a causa de la crisi sanitària de la Covid-19, les celebracions s’han hagut de posposar a la primavera de 2021. De tota manera, però, avui diumenge 14 de juny es farà una versió reduïda de la festa, en les condicions que es permeten en la fase 3 de la desescalada.
Així, l’església de Sant Joan acollirà l’ofici i la professó per l’interior del temple, tot rememorant la que els vallencs van fer pels carrers de la vila ara fa 700 anys, per primera vegada. Una vegada acabat l’ofici i la professó, s’exposarà el Santíssim per a l’adoració dels fidels. La celebració també serà emesa per streaming a través del Facebook de la parròquia de Sant Joan. Per la seva banda, l’Institut d’Estudis Vallencs també ha mantingut una exposició basada en les fotografies de la festivitat del Corpus del 2019.