Imatge d'una boda, amb el nuvi i la núvia

Celebren un casament sense fer cas de les restriccions i provoquen més de 170 contagis i 7 morts

La cerimònia va tenir lloc a l'agost

Nova tragèdia per no complir i ignorar les mesures preventives relacionades amb el coronavirus. En aquesta ocasió als Estats Units, en una petita població de l'estat de Maine, Millinocket, que fins aquell dia s'havia mantingut lliure de coronavirus. Tot va passar en un casament del 7 d'agost, on van assistir 55 convidats (la llei en aquell estat permetia un màxim de 50), en un banquet al restaurant Big Moose, segons han informat les autoritats.

 

Una celebració on en cap moment es van respectar les distàncies de seguretat i ningú portava mascareta, excepte el personal laboral del local. Un dia després de la celebració, un dels convidats va començar a mostrar senyals compatibles amb el coronavirus, encara que el seu positiu no es va confirmar fins una setmana després.

 

Un brot que va provocar 177 contagis i 7 morts

Aquest convidat va ser el pacient zero que va acabar contagiant a 27 convidats i 3 treballadors del local. El més trist és que d'aquestes infeccions es van contagiar un total de 177 persones poc després, per contacte directe o indirecte encara que no haguessin anat al casament. Set de les persones van morir i almenys un dels morts havia anat a la cerimònia.

 

Un brot supercontagiador que va ser provocat simplement per saltar-se les mesures preventives i que mostra una vegada més la facilitat de contagi de la Covid-19, sobretot en els espais tancats i en les aglomeracions.

 

 

Com es va expandir el virus tan ràpid?

La resposta es troba en els quilòmetres que van recórrer els contagiats en diferents direccions. El virus va arribar inclús a una presó a més de 320 quilòmetres del restaurant, on va provocar un brot que va afectar 82 presos. La Covid-19 hi va arribar perquè un dels infectats del casament treballava a la presó.

 

El virus procedent d'aquesta cerimònia també va arribar a contagiar a 38 persones en una residència d'avis a 160 quilòmetres d'aquest restaurant, on un dels convidats hi treballava com a sanitari. Malgrat que aquest va desenvolupar els símptomes poc després del casament, va anar a treballar almenys dos dies amb els símptomes fins que es va realitzar el test PCR que va donar positiu. Pel camí va contagiar a quaranta persones entre gent gran i treballadors del geriàtric.

 

També al petit poble de Millinocket va esclatar un gran brot procedent de la cerimònia, un poble de 4.500 habitants que fins llavors s'havia mantingut al marge del virus. El culpable va ser un dels convidats del casament, que es va contagiar a la celebració i que vivia al poble; abans de saber que tenia coronavirus va contagiar a 27 dels seus veïns, un fet que va provocar el tancament de l'escola del municipi durant dues setmanes.

 

Els aerosols provoquen grans contagis

Des que científics americans van plantejar proves que el virus de la Covid-19 es transmet mitjançant petites partícules suspeses a l'aire que poden avançar molts metres, l'OMS es va mostrar reticent a l'hora d'acceptar aquesta hipòtesi. Això va ser fins al passat mes d'octubre, quan a causa de diversos casos de supercontagis com el que hem vist i diversos estudis científics, l'OMS i gairebé la totalitat de la comunitat científica va començar a acceptar la hipòtesi que els aerosols eren els responsables de la major part dels contagis per coronavirus.

 

És per això que entre les noves recomanacions de les autoritats es troba la necessitat d'evitar al màxim possible els espais tancats, que són caldo de cultiu perquè els aerosols facin de les seves i provoquin grans contagis com el que hem descrit, així com extremar les mesures de precaució com són rentar-se les mans, l'ús de la mascareta i el distanciament social.