Pla obert d'un control dels Mossos d'Esquadra aturant vehicles a la T-11

Centenars de multes per saltar-se les restriccions a la zona amb més risc de Catalunya

Els Mossos d'Esquadra es troben molts conductors de fora de la zona amb justificants laborals, «sobretot de Madrid»

Catalunya continua en alerta per la pandèmia del coronavirus. Tot i que les xifres conviden a un lleuger optimisme, des de les principals autoritats avisen que cal seguir prenent totes les mesures possibles per evitar que es desfermi una quarta onada que complicaria, encara més, la situació als hospitals, que continua sent delicada.

Tot i això, encara és molta la gent que busca petits buits legals per saltar-se les restriccions. I un dels exemples més clars els trobem a l’Aran i l’Alta Ribagorça, la zona de Catalunya amb el risc més alt de Covid-19. Malgrat la realitat de les dades epidemiològiques d'aquest territori, els Mossos d'Esquadra no donen l'abast a l'hora de posar multes per saltar-se les mesures relatives a la mobilitat. I és que, tal com informa La Mañana, el cos policial català ha aixecat més de 1.000 actes per incomplir les restriccions de mobilitat en els últims quatre mesos.

Més de 12 multes diàries

Segons el rotatiu, des del 26 d'octubre del 2020 fins al 28 de febrer del 2021, els Mossos d'Esquadra han interposat 1.036 multes. Aquesta xifra representa que el cos policial català aixeca més de 12 actes diàries per saltar-se les restriccions de mobilitat. Sense anar més lluny, el cap de setmana passat es van realitzar 50 controls, que van acabar amb un balanç de 188 multes d'aquestes característiques. És a dir, més de 60 multes diàries.

«Ens posem les mans al cap»

Si les dades ja són prou greus, la realitat que s'amaga al darrere encara és més preocupant. I és que, tal com relaten diversos agents a La Mañana, als controls es troben molts conductors, sobretot de Madrid, que justifiquen els viatges amb motius laborals. Asseguren que el degoteig d'aquest tipus de visitant «és continu». «Puja molta gent de fora i pràcticament tothom ve de Madrid. Ens posem les mans al cap», confessen els agents. En general, es troben molts «pèrits, presidents de comunitats i gestors d’immobiliaris» que justifiquen el seu viatge per motius laborals.

A més, els Mossos es troben en una situació incòmoda quan viuen una escena com aquesta, ja que «nosaltres no podem posar en dubte el justificant laboral que et presenta una persona de Madrid. Si un ciutadà ens presenta un paper, no som ningú per dir si és vàlid o no perquè ja estaríem parlant de falsificació documental» admeten.

Reclamen més controls

Tot i que en els darrers mesos s'han intensificat els controls, els mateixos Mossos reconeixen que se n'hauria de fer més, sobretot en zones com les pistes de 'Baqueira Beret', on «no es fan els controls que s'haurien de fer. Si s'intensifiquessin, molta d'aquesta gent no pujaria», asseguren. De fet, el govern d'Aran ja va exigir la setmana passada més mesures i controls per part de la Generalitat de Catalunya

Des del Govern català han admès aquesta realitat. Per aquest motiu, fa uns dies la consellera de Salut, Alba Vergés, va fer una crida a respectar les restriccions a la zona, ja que l'Aran té un «risc superior», tal com exposen les dades dels índexs de contagis de coronavirus.