Imatge del Parlament de Catalunya amb diversos diputats asseguts als seus seients

Ni el CEO creu que l'independentisme superi el 50% dels vots

El creixement de l'independentisme es limitaria a dues dècimes, segons l'estudi

Nou mal averany per a l'independentisme amb la vista posada a les properes eleccions autonòmiques, que se celebraran el 14 de febrer de 2021. Un nou estudi demoscòpic situa el moviment partidari de la independència per sota del 50% dels vots. Arribar-hi és un objectiu que han expressat tant JxCat, com ERC, com la CUP. Mentre els 'puigdemontistes' intenten fer quallar —sense èxit, per ara— un marc plebiscitari per als comicis on superar el 50% justifiqui la «materialització de la independència», els republicans també cerquen aquest objectiu, però com a primer argument per preparar un embat futur contra l'Estat —no pas com a detonant, com JxCat.

L'independentisme, estancat: No arriba a la batalla del 50%

En tot cas, però, tot l'independentisme insisteix amb un 50% que sembla que no arribarà. El més sorprenent d'aquest divendres, 23 d'octubre, és que l'enquesta feta pública és del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) —conegut també com a 'CIS català'—, que depèn del Govern i que en anteriors baròmetres ha augurat resultats més positius per a l'independentisme que els que s'han acabat produint en la realitat. Així doncs, ara ni tan sols el CEO preveu que l'independentisme arribi al 50% i, de fet, si analitzem el creixement percentual des de les eleccions de 2017 fins a la previsió per al 2021, la variació és molt minsa.

A les darreres eleccions autonòmiques (2017), l'independentisme obtenia el 47,5% dels vots. Al febrer, segons el CEO, creixeria tan sols dues dècimes, fins el 47,7%, quedant força lluny de la batalla del 50%. A poc menys de quatre mesos per a les eleccions autonòmiques, doncs, sembla que hi ha molta pedra a picar perquè, enquestes en mà, l'objectiu de superar la meitat dels vots sembla realment complicat.

Pel que fa als resultats electorals, ERC guanyaria les eleccions amb 35-36 diputats. La segona força seria JxCat, amb 31-32, si bé encara no es contempla que el PDeCAT es presentarà sol i que podria minar els resultats de Junts. El PSC quedaria en tercera posició amb la crescuda més important de l'arc parlamentari, arribant a 24-25 escons; C's cauria a la quarta amb 16-17; els comuns es mantindrien estables amb 8-9, mentre que tant el PPC (7-8) com la CUP (6-7) incrementarien els diputats actuals. Vox irrompria al Parlament amb 4-6 escons.

Victòria del 'no' a la independència en un referèndum

Pel que fa a la pregunta directa sobre la independència de Catalunya, el 'no' seguiria imposant-se al 'sí'. Mentre que els contraris a la independència sumarien, segons el CEO, el 46,3% dels vots, els partidaris de la independència se situarien en el 45,5%. Respecte a la darrera enquesta del juliol, els favorables de la independència han crescut tres punts i mig, mentre que el 'no' ha perdut 4,2 punts, però continua sent l'opció amb més suports.