Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Passatgers a l'interior d'un avió

La CEOE proposa que el test que es demani als passatgers provinents de zones de risc sigui d'antígens i no PCR

La patronal assenyala que aquestes proves són «més rapides» perquè ofereixen resultats en pocs minuts i «bastant fiables»

Passatgers a l'interior d'un avió
A partir del 23 de novembre, Espanya exigirà un test PCR negatiu als passatgers que arribin de zones de risc. | Cedida

El president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi, ha indicat aquest divendres que proposarà al govern espanyol que els tests que l'Estat demanarà als turistes que vinguin de països de risc no siguin una PCR sinó d'antígens perquè són «més ràpids», ofereixen resultats en poc minuts i s'han demostrat «bastant fiables». Ho ha dit en la XXV Trobada d'Economia de S'Agaró, en una intervenció en la qual ha valorat que la mesura pot ajudar a reduir l'expansió del virus, però ha rebutjat que les proves que es demanin a partir del pròxim 23 de novembre als viatgers siguin PCR.

Cal recordar que l'Executiu espanyol ha decidit que els passatgers procedents de zones de risc amb destí final a un port o aeroport espanyol hauran de presentar una PCR negativa feta 72 hores abans. Segons la resolució publicada al BOE, només serà acceptada la PCR i no altres proves, com els tests ràpids o d'antígens. Els viatgers hauran de presentar també un formulari de control sanitari, que poden emplenar telemàticament.

Els països que arribin d'aquests països hauran de presentar una PCR

La llista de països als viatgers dels quals se'ls exigirà una PCR negativa feta en les últimes 72 hores per entrar a l'Estat inclouen 28 països de la Unió Europea (UE) i Schengen i 37 tercers. Entre els europeus hi ha Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Txèquia, Xipre, Croàcia, Dinamarca (no Illes Faroe i Groenlàndia), Eslovènia, Estònia, França, Grècia (excepte algunes zones), Hongria Irlanda, Islàndia Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Noruega (excepte algunes regions), Països Baixos, Polònia, Portugal (les Açores queden fora), Romania, Suècia, Liechtenstein i Eslovàquia.

La llista de tercers països inclou Andorra, els Estats Units i Gibraltar, així com Albània, Argentina, Armènia, Aruba, Bahrain, Belize, Bòsnia i Hercegovina, Cap Verd, Colòmbia, Costa Rica, els Emirats Àrabs Units, la Federació Russa, Geòrgia, Guam, Jordània, Kuwait, Líban, Líbia, Macedònia del Nord, el Marroc, Moldàvia, Mònaco, Montenegro, Palestina, Panamà, Polinèsia Francesa, Puerto Rico, el Regne Unit, San Marino, San Martín, Suïssa, Tunísia i Ucraïna.

El llistat de països o zones de risc i els criteris emprats pera a la seva definició seran revisats cada 15 dies. L'actualització de les revisions del llistat de països o zones es farà efectiva set dies després de la seva publicació, «amb l'objectiu de permetre a les companyies de transport, agències de viatges i operadors turístics que ajustin les mesures informatives per als passatgers».