El trànsit a la Gran Via de l'Hospitalet des de la rotonda de l'Ikea

El TSJC tomba el pla urbanístic de transformació de la Gran Via a l'Hospitalet de Llobregat

La sentència ho justifica per «vulneració del principi de jerarquia normativa» | L'alcaldessa Núria Marín anuncia que recorreran la decisió

El TSJC ha declarat nul de ple dret el PDU de la Gran Via-Llobregat aprovat pel Departament de Territori el 2017 i que preveu la remodelació del sud de l’Hospitalet de Llobregat des de la Plaça Europa fins al riu Llobregat. La sentència, en resposta a un recurs contenciós administratiu presentat per En Comú Podem, declara la nul·litat del planejament urbanístic per «vulneració del principi de jerarquia normativa» i per «una manca insubsanable de competència».

La sentència afirma que hauria de ser l'AMB —que està elaborant un PDU Metropolità— i no el Departament Territori qui hagués aprovat el PDU. Així mateix, afegeix que el fet que el pla contempli «sinergies d'abast suprametropolità» no justifica la laminació de competències urbanístiques de l'AMB. També afegeix que el PDU metropolità que tramita l'AMB haurà de contemplar les grans infraestructures i els equipaments, i li dona, al seu contingut i abast, la possibilitat d’encabir «objectius i actuacions de la mateixa naturalesa i abast que les previstes al PDU Gran Via-Llobregat».

El text afirma que si la presència, en un determinat àmbit, de sistemes o infraestructures de titularitat autonòmica justifiqués, per ella mateixa, la competència de la Generalitat de Catalunya per tal de promoure, tramitar i aprovar el planejament urbanístic en tots els seus estadis, molts municipis de Catalunya es veurien privats de la possibilitat de promoure els plans dels quals ara disposen.

Una transformació iniciada l'any 2005

El PDU Gran Via – Llobregat dóna continuïtat a la primera fase de transformació d'aquesta via que es va fer l'any 2005 i que va suposar la reordenació del tram que va des de la plaça de Cerdà fins al carrer de Can Tries i va permetre el desenvolupament del Districte Econòmic Granvia L’H. Entre d'altres, el projecte preveu el soterrament parcial del tronc central de la Gran Via i la construcció de vials urbans laterals que segreguin el trànsit propi de la ciutat.

Aquesta actuació també vol donar forma al clúster biomèdic al voltant dels hospitals de Bellvitge i el Duran i Reynals. També conté la construcció d'un parc urbà de 25 hectàrees que es connectarà amb un corredor verd al Districte Econòmic.

Marín anuncia que recorreran

Poc després de fer-se pública la sentència, l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, ha assenyalat que, a l'espera d'estudiar-la en detall, l'anul·lació es fonamenta en una qüestió de forma i no de fons i ha avançat que presentaran un recurs de cassació. «Aquest és un projecte molt important per l'Hospitalet i pel conjunt del país i junt amb el Departament de Territori treballarem per tal que vegi la llum tan aviat com es pugui», ha afegit.