Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del doctor César Carballo, professional de l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid

César Carballo assenyala quina és la vacuna que acabarà amb la Covid-19 per sempre

Encara es troba en fase d'investigació, però la seva altíssima eficàcia podria acabar amb el virus

Imatge del doctor César Carballo, professional de l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid
Imatge del doctor César Carballo, professional de l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid | Cuatro

César Carballo, metge de l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid i assidu als programes de televisió per parlar de les últimes novetats sobre la pandèmia provocada per la Covid-19, ha estat present a 'El programa de Ana Rosa' per analitzar les últimes xifres registrades per Sanitat: 29.064 positius i 724 morts, la xifra diària més alta notificada des del passat mes d'abril.

L'expert també s'ha pronunciat sobre l'avanç de les noves variants del coronavirus i si aquestes afecten d'alguna manera a les vacunes que ja s'estan administrant arreu del món. A més, Carballo ha valorat de forma positiva que el govern espanyol hagi restringit els vols de Brasil i Sud-àfrica per evitar l'expansió de les noves soques.

Les noves soques i les vacunes

«Espero que no sigui tard, però més important que això és ser estricte amb les PCR que estem demanant a l'aeroport. Sabem que la variant britànica ja ha mutat i probablement s'ha vist afectada per la sud-africana», ha explicat el metge.

Davant l'avanç de les noves soques, una de les qüestions és si aquestes afectaran de manera negativa a les vacunes, reduint la seva efectivitat: «Estem jugant a la ruleta russa amb el virus. Amb aquestes incidències acumulades tan altes a escala mundial li donem l'oportunitat de buscar vies d'escapament. La variant sud-africana ja sabem que afecta la vacuna de Novavax i a la de Johnson & Johnson, que d'un 89-90% d'efectivitat, passen a un 60%. I encara no hem començat amb una vacunació massiva», assenyala.

César Carballo insisteix en la importància de reduir la incidència acumulada i que es tingui en compte la immunitat cel·lular: «De moment aguanta la immunitat cel·lular, ja està demostrat que 8 mesos com a mínim aguanta, això és molt important per a l'estratègia de vacunació», assegura. En aquest sentit, tenir en compte aquest tipus d'immunitat pot ajudar-nos a dosificar millor les vacunes: «És important retardar la vacunació dels que ja han passat la malaltia. És molt important optimitzar cada dosi que tindrem», ha advertit.

La vacuna definitiva per posar fi a la Covid-19

Fa uns dies va saltar la notícia sobre la nova vacuna que entrarà en el mercat. Es tracta de la fórmula realitzada per científics russos que promet ser eficaç contra el virus. Encara s'estudia si aquesta vacuna també s'administrarà, però César Carballo opina que és «una opció a tractar» perquè «té una eficàcia altíssima». «Ens vindrien molt bé diversos milions de la vacuna 'Sputnik' sabent que té una immunitat de més del 90%» ha assenyalat.

Però si hi ha una vacuna amb la qual César Carballo es mostra positiu és amb l'espanyola. Per al metge de l'Hospital Ramón y Cajal, les esperances per acabar amb el virus podria tenir denominació espanyola: «Estem parlant probablement de la vacuna definitiva, no permet ni tan sols la infecció. Aquesta és un element molt important que Espanya ha de jugar per negociar amb altres països», ha explicat.

Sobre la raó que hi ha de no vacunar els majors de 65 anys amb la fórmula d'Astrazeneca, Carballo explica que tot gira al voltant de la rapidesa amb la qual s'han desenvolupat les vacunes i que ha impedit que certs col·lectius no hagin estat investigats: «Li hem demanat moltíssima rapidesa a les vacunes i és normal que hi hagi diferents grups d'edat que no estiguin testats». En aquests grups també es troben les embarassades.

La vacuna espanyola i la seva eficàcia

Espanya va més lenta a l'hora de trobar la vacuna que ajudi a combatre la Covid-19, però aquesta lentitud sembla tenir els seus fruits. Tal com van anunciar des del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), una de les tres vacunes que s'estan desenvolupant al nostre país ha demostrat tenir una resposta immune «més àmplia i duradora» que les altres.

De fet, les investigacions realitzades en ratolins han donat com a resultat una eficàcia del 100%. Sota el nom MVA-CoV-2-S, aquesta fórmula s'ha posicionat com la ferma candidata per posar fi a la Covid-19 i l'objectiu és evitar que les noves soques que sorgeixin facin que la vacuna perdi eficàcia.

Encara es troba en fase d'investigació, però el ritme és bo i pot ser que a la primavera es comencin els assajos en humans. En el cas de mantenir la seva alta efectivitat, a més d'acabar amb el virus, suposaria un paper fonamental d'Espanya respecte a la lluita contra la Covid-19.