L'exigència dels restauradors a un ajuntament català: «Que no ens ofeguin més»

Demanen descomptes en les taxes municiapls per no haver de tancar

Imatge d'arxiu de la terrassa d'un bar de reus
Els establiments de Manresa proposen diverses accions a l'Ajuntament | Ajuntament de Reus

Que el sector de la restauració és un dels més afectats per les mesures restrictives per lluitar contra la Covid-19 és evident. Cada setmana, múltiples establiments o associacions de restauradors posen el crit al cel davant les decisions de les administracions. En aquesta ocasió, són els propietaris de bars i restaurants de Manresa els que han posat sobre la taula un seguit d'exigències a l'Ajuntament de la ciutat per tal de poder fer front a aquesta crisi.

La primera de les demandes al consistori és una rebaixa de les taxes municipals, que inclouen les d'escombraries, terrasses, clavegueram, industrials i el cànon de l'aigua. En la proposta, secundada per 31 establiments del Barri Antic de Manresa i l'entorn, el col·lectiu demana que el descompte sigui del 100% o, en el pitjor dels casos, que el cobrament sigui proporcional a les hores d'obertura. El mateix tipus de descompte és el que demanen amb la taxa de clavegueram o el cànon de l'aigua, que depenen de l'empresa municipal Aigües de Manresa.

A més, també denuncien que el retard en el cobrament dels ajuts els està perjudicant «greument», motiu pel qual demanen al consistori que no els «ofegui més». Jordi Garcés, responsable d'un dels negocis implicats, recorda que altres ciutats mitjanes com Terrassa o Sant Cugat ja estan aplicant als comerços descomptes com els que ells sol·liciten. «Hem optat per ser proactius i fer nosaltres les propostes que confiem que acceptin». Segons Garcés, «esperem que l'Ajuntament ajudi amb les poques coses en les quals pot incidir». 

Les terrasses, un altre cavall de batalla

Un altre dels aspectes que volen resoldre els restauradors és la problemàtica amb la qual es troben alguns establiments que voldrien ampliar la superfície destinada a les terrasses per tal de poder garantir la distància de seguretat entre les taules. Per aquesta raó, i preveient que les restriccions d'aforament a l'interior poden anar per llarg, exigeixen al consistori que faciliti aquest tràmit.

Mediació pels lloguers

La bateria de propostes dels restauradors manresans també se centra en els lloguers. Tot i el reial decret llei aprovat pel Govern espanyol que obliga els grans tenidors a cobrar la meitat del preu, denuncien que aquest topall és insuficient, ja que molts negocis no arriben al 50% de la facturació. A més, recorden, es tracta d'una mesura que només s'aplica quan no hi ha acord. És per això que demanen a l'Ajuntament que faci de mitjancer entre els establiments i la Cambra de la Propietat per poder arribar a un acord en la rebaixa dels lloguers. 


Comentaris

envia el comentari