Qualsevol lesió incapacita, almenys temporalment, qualsevol treballador a l'hora de realitzar les seves tasques a la feina. Normalment, un cop superada, la persona reprèn el treball i, en altres casos en què no és possible que continuï realitzant les labors de què s'encarregava, es reubica l'empleat a una altra àrea. César no va tenir tanta sort.
Excap de la Guàrdia Urbana de Barcelona, va patir un accident amb moto el novembre de 2016 que li canviaria la vida per sempre. El seu canell dret es va veure perjudicat en la caiguda, així com la mà i el colze esquerre, on van haver de col·locar-li una pròtesi. Als seus 46 anys, perdia la possibilitat de continuar a peu de carrer vetllant per la seguretat dels ciutadans, però confiava amb poder seguir treballant pel cos, per exemple, a les oficines, explica 'Crónica Global'.
«L'Ajuntament es va rentar les mans»
«L'Ajuntament es va rentar les mans i em va donar la puntada de peu», lamenta César al mitjà citat. I és que, lluny de les seves expectatives, després d'un temps treballant a les oficines mentre estava obert el procés d'incapacitació, l'afectat es va veure definitivament fora de la Guàrdia Urbana. La Seguretat Social va valorar la seva incapacitat total per seguir fent d'agent de carrer, però tampoc el volia a oficines, i el consistori, acte seguit, va notificar-li la seva jubilació forçada als 48 anys, dos després del fatídic accident.
«Et canvia la vida radicalment. Estàs totalment venut», confessa. A més, César travessava per un moment personal dur. S'acabava de separar de la seva dona i havia aconseguit la custòdia compartida, explica el mitjà citat. Amb els dos braços enguixats no va ser fàcil. César va haver d'acceptar la seva nova situació i va intentar acostumar-se, a poc a poc, la seva prematura jubilació.
El drama d'una incapacitació
Fa poc César ha conegut l'Associació per a la Integració Laboral - Policia Local amb Discapacitats (AILPOLD) i s'ha adonat que no és l'únic que viu una situació com aquesta. «Em van explicar que si hagués estat ben assessorat, podria haver accedit a una segona activitat al cos», diu. César podria haver presentat un recurs. Ara ja és tard per fer-ho, però continua lluitant pels seus drets que, segons els advocats, van ser vulnerats en no donar-li l'oportunitat de rebutjar la jubilació i seguir treballant.
Altres persones de l'Associació coincideixen amb César que la primera reacció davant la incapacitació és la resignació. I estan d'acord que ni l'Ajuntament ni la Guàrdia Urbana fan el que cal. «Tu només tens opció de parlar amb la part mèdica, i et diuen que ells només estan per valorar lesions», diu el testimoni.
César explica que a l'Administració li surt més a compte una incapacitació total i jubilació perquè, com a accident laboral, la pensió la paga la mútua. En canvi, si el tribunal hagués constatat la seva lesió com a parcial, li haurien d'abonar una indemnització, però hauria pogut seguir prestant servei al cos, com sempre ha desitjat, encara que fos des d'una cadira.