Els noms de Tarragona i Chartreuse estan units des de fa més d’un segle. L’any 1903, un grup de monjos cartoixans expulsats de França es van exiliar a la capital tarragonina per continuar la producció del seu licor, fins que fa tres dècades, l’any 1989, es va tancar la destil·leria de la Part Baixa.
En els darrers anys, el Chartreuse ha esdevingut el licor de Tarragona, mentre que la 'mamadeta', feta amb una barreja de Chartreuse verd, Chartreuse groc i granissat de llimona, s’ha convertit en la beguda de les festes de Santa Tecla. Enguany, la beguda fa 25 anys i per celebrar l’efemèride aquest dijous, a les set de la tarda, s’inaugura una exposició sobre el primer quart de segle de la mamadeta.
‘XXV anys de la beguda de les festes’ és el títol de la mostra que organitza Chartreuse, amb la col·laboració del Port de Tarragona i el Patronat Municipal de Turisme de Tarragona. L’exposició, que es podrà visitar a l’Espai Turisme fins al pròxim 24 de setembre, és una retrospectiva dels 25 anys de barrilets, marxandatge i anècdotes sobre Tarragona i la beguda.
Un any més Chartreuse ha elaborat una tirada especial del tradicional licor d’herbes de cara a les Festes de Santa Tecla, que es presentarà en el transcurs de l’acte inaugural de l’exposició. En total, serà una tirada limitada de 1.700 ampolles que sortiran a la venda a partir d’aquest mateix dijous.
Un Chartreuse especial
Des de l’any 2017, els monjos cartoixans elaboren un Chartreuse dedicat especialment a la ciutat, que rep el nom de Tau, lletra de l'alfabet grec representativa de Tarragona, que es visible en l'etiqueta de l'ampolla. És una barreja de licor groc i licor verd, tal com se serveix per fer la 'mamadeta'.
L’edició del Chartreuse Tau es pot comprar durant tot l’any a botigues i establiments de Tarragona. És una tirada limitada anual, que en aquest 2019 ha estat de 8.000 ampolles, i que té un preu més reduït que les varietats groga i verda.
L’augment de preu del Chartreuse
En els darrers anys, el Chartreuse, tant el groc com el verd, ha augmentat progressivament el seu preu. Aquestes pujades han estat d’entre set i vuit euros en el licor groc i d’uns deu euros, en el licor verd.
Posats en contacte amb una botiga de licors del centre de la ciutat, el preu de l'ampolla de 70 cl de Chartreuse groc, verd i Tau és, avui dia, de 23,95 euros, 31,60 euros i 21,95 euros, respectivament. En una gran superfície de la ciutat, el groc es podia trobar per 24,15 euros, mentre que el verd tenia un preu de 27,75 euros.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Aquest increment en el preu dels darrers anys respon a la voluntat de l’empresa destil·ladora del licor d’igualar el preu que es ven a l’Estat espanyol amb el de la resta de països europeus. A tall d'exemple, en un centre comercial de França, l’ampolla de 70 cl de Chartreuse verd té un preu de venda de 32,90 euros.