Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del ferrocarril, al Port de Tarragona

El Port de Tarragona consolida una operativa més sostenible a través del ferrocarril

La càrrega d'un tren amb productes agroalimentaris equival a 35 camions

Imatge del ferrocarril, al Port de Tarragona
Imatge del ferrocarril, al Port de Tarragona | Port de Tarragona

 

Aquest 2019, el Port de Tarragona ha engegat una operativa de càrrega de 3.000 tones de productes agroalimentaris a través d’un tren amb 17 vagons, tres cops per setmana. Aquest servei, concretament, transporta cereals des dels magatzems de la zona portuària fins a Zuera, a Saragossa, on el grup Alendi té fàbriques de pinsos.

Segons el Port, aquesta operativa suposa «un salt qualitatiu i quantitatiu en la cadena logística i ofereix un millor servei als clients, tant des del punt de vista econòmic com en sostenibilitat». Cal tenir en compte, apunten des de l’ens portuari, que «cada tren operat equival a 35 camions carregats».

Connexió amb Madrid, València i Saragossa

Amb tot això, el port tarragoní té ara un enorme potencial per transportar mercaderies en tren als nuclis de Madrid, València i Saragossa i l'Autoritat Portuària ja treballa  en la recerca de nous clients per al servei de «llançadora ferroviària per al moviment d’agroalimentaris».

En aquests moments, les empreses estibadores que desenvolupen aquesta activitat són Ership i Euroports, tot i que es preveu la incorporació de més operadors en aquesta iniciativa.

Per a la manipulació d’aquestes càrregues, precisament, les diferents instal·lacions del Port de Tarragona disposen de maquinària especialitzada, com ara grues de gran capacitat, cintes de descàrrega connectades a diverses sitges, apiladors, tremuges especials, entre d’altres ginys.

Un port líder a la Mediterrània

Històricament, el port tarragoní lidera els moviments de cereals i farines a escala estatal, a més de pinsos i ferratges. Segons dades de l’Autoritat Portuària, el de Tarragona s’ha convertit en el primer port de la Mediterrània en productes agroalimentaris a granel, superant els 5 milions de tones anuals.

El Port disposa de 260.000 metres quadrats de superfície coberta, «xifra només comparable a les capacitats del Port en l’emmagatzematge de líquids a granel», apunten des de l’ens.

El transport per ferrocarril, la gran aposta

El 2018, a les instal·lacions portuàries es van moure en ferrocarril fins a 1.423.483 tones, per un total de 4.089 trens i 62.677 vagons. Cal recordar que el Port de Tarragona té accés ferroviari d’ample ibèric a tot el recinte portuari i ample mixt —internacional i ibèric— en més de 10 quilòmetres, a més d’accés electrificat als molls i terminals de la zona de la Ribera, una zona de càrrega general.

Alhora, el Port disposa d'accessos ferroviaris que, més enllà de Saragossa, Madrid i València, connecten també amb la línia de Barcelona i, per tant, està connectat amb tot el continent europeu.