Els ciclistes de Banyoles es queixen de no tenir espai suficient per entrenar

Consideren que se'ls ha deixat «atrapats» a la part urbana

L'inici de la desescalada ha permès la sortida a l'exterior per fer esport, tant per als esportistes d'elit com per als aficionats. Tot i això, s'han de respectar una sèrie de condicions com no passar els límits del mateix municipi i sortir només en la franja horària que pertoqui segons l'edat. En els pobles de menys de 5.000 habitants, però, es pot sortir a l'horari que es vulgui. 

D'això precisament es queixen els ciclistes de Banyoles (Pla de l'Estany), que manifesten que hi ha un gran nombre d'aficionats al ciclisme en un espai que és pràcticament tot urbà, i a més han de respectar les franges horàries, cosa que fa que  surtin tots alhora i sigui impossible no trobar-se amb els altres. En canvi, als pobles veïns tenen espais verds molt més extensos, i no tenen limitacions horàries. «No té cap lògica», asseguren alguns d'ells. 

«Atrapats» a la part urbana

La ciutat de Banyoles compta aproximadament amb 20.000 habitants i una superfície de només 11 km2. Per tant, hi ha molta  densitat de població i gran part del territori és urbà, deixant molt limitada la part boscosa. Els aficionats a la bicicleta de muntanya (BTT) acostumaven a entrenar per tota la comarca, però ara no poden ni fer una volta sencera a l'Estany, ja que una meitat pertany a Banyoles i l'altra a  Porqueres  (Pla de l'Estany). 

Aquesta última localitat té una superfície de 33,5 km2, el triple de Banyoles, i la població supera lleugerament els 4.600 habitants. Per tant, no tenen limitacions horàries, i els aficionats disposen d'extenses zones verdes per entrenar. 

El president del Club Ciclista de Banyoles, Jordi Teixidor, assegura a l'ACN que «entenem que s'han de complir les normes però ho trobem una mica absurd». Se senten «atrapats» a la part urbana, mentre que als pobles veïns «tenen les carreteres buides i ningú voltant». Per aquest motiu demanaran que es flexibilitzin les condicions, i tal com manifesta Narcís Calvet, ciclista i soci del Club Ciclista Sindicat del Pedal de Porqueres, «la solució seria poder moure's per la comarca per evitar les aglomeracions i poder practicar l'esport en condicions».

Esponellà denuncia l'augment de ciclistes de fora al municipi

Calvet també expressava que «cal fer les coses bé perquè, quan abans ho fem, abans en podrem sortir». Mentre no s'accepti la petició dels ciclistes de Banyoles, no estarà permès sortir del municipi, cosa que els veïns d'Esponellà (Pla de l'Estany) denuncien que hi ha gent que no compleix.

En aquesta localitat s'ha detectat un augment de grups de ciclistes aficionats que, segons l'alcalde, David Juan, «criden molt l'atenció perquè van en grups de sis o vuit». L'alcalde subratlla que són una minoria, però és un greuge per tots els ciclistes que fan esforços per complir amb la normativa. Juan assegura que aquesta situació no es pot solucionar a cop de multes o amb més presència policial, sinó que «hem d'apel·lar la consciència de cadascú».