Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El científic i escriptor Juan Fueyo

Un científic espanyol sap com començarà la pròxima pandèmia: «No és cap broma»

El doctor Juan Fueyo pronostica que la futura pandèmia vindrà per un virus respiratori amb seqüeles terribles i sense vacuna

El científic i escriptor Juan Fueyo
El científic i escriptor Juan Fueyo |

El neuròleg i escriptor espanyol Juan Fueyo va vaticinar no fa gaire que en els pròxims deu anys un virus podria matar 3.500 milions de persones a tot el món. Aquest cap de setmana, el cèlebre doctor va desenvolupar la seva teoria en una extensa entrevista a TV3, on va revelar com esclatarà la següent pandèmia i quines característiques tindrà.

Juan Fueyo és una veu autoritzada. Aquest asturià, investigador al centre oncològic de l'hospital de Texas, a Houston, compta amb la fita d'haver aconseguit allargar la vida en el tumor cerebral més greu. En la seva experiència ha hagut de tractar amb molts virus i fa poc va plasmar els seus coneixements en un llibre molt revelador.

En la seva última entrevista, Juan Fueyo ha explicat que la pròxima pandèmia vindrà «d'una barreja de virus, un virus respiratori que s'infecti per l'aire, que infecti a tota la població -incloent els nens-, que els que el superin patiran unes seqüeles terribles i que sigui impossible trobar una vacuna». Creu que pot ser una barreja de virus de la grip i la poliomielitis.

«Encara no sabem el virus que vindrà», aclareix, però segons la seva opinió «pot ser el de la grip aviària», ja que «hi ha diverses soques que s'estan seguint a l'Àsia que podrien produir una pandèmia». Però també assenyala que «un virus que preocupa molt és el de la verola, que després del desglaç està tornant a la superfície. I, a més, no hi ha vacuna».

En aquest sentit, recorda que el virus que s'esperava i del qual en parlava Bill Gates és el de la febre aviària, «en què una au de corral a l'Àsia transmetria el virus a un granger i això produiria una pandèmia». Però a més, «el coronavirus i altres com la SARS i el MERS han demostrat que altres virus poden ser capaços de produir aquestes malalties». Per tant, «hi ha molts tipus de virus que poden arribar».

El canvi climàtic, factor clau

El doctor va recordar que «no tenim tants medicaments contra els virus I cada medicament que vam dissenyar contra un virus, serveix només per aquest virus». Davant d'aquesta debilitat, creu que cal estar atents a noves amenaces, que relaciona directament amb el canvi climàtic.

«La pujada d'un grau o dos a la temperatura de la planeta faria que les malalties transmeses per mosquits s'expandissin a moltes zones de la planeta on no hi són», explica, «però a més, hi ha el problema de la desforestació. I fer granges prop de la jungla que ens apropa a virus que hi ha en animals salvatges dels quals no tenim coneixement».

I aquesta és la seva gran advertència: «No és cap broma. Un home que s'infecti per un virus d'un animal salvatge a Tailàndia és un perill per als veïns de l'Eixample a Barcelona». El doctor Fueyo posa com a exemple el cas de la SARS-CoV-2, que suposadament va passar d'un ratpenat a l'ésser humà, i d'aquí a la resta de món.

Sobre l'origen del coronavirus

Precisament, sobre l'origen del coronavirus, Fueyo veu estrany que un dels laboratoris més segurs està a Wuhan i que el virus hagi aparegut precisament aquí. «A més, la versió oficial diu que es va originar per un ratpenat en un mercat, quan allà la gent amb prou feines menja ratpenats i, a més, es va comprovar que amb prou feines el 50% dels casos provenien de mercat». Per això veu factible que el virus s'escapés de laboratori.

«Són accidents i els accidents passen, ja ha passat amb altres virus», adverteix. I sap de què parla, perquè ell i la seva dona, la neuròloga Candelaria Gómez-Manzano, van desenvolupar un virus pel tractament de càncer cerebral. Acostumat a tractar amb els virus en el seu laboratori, avisa que «cal anar amb compte, perquè no som perfectes i els accidents passen». Això sí, descarta que el coronavirus hagi estat creat genèticament.

El seu principal dubte, i ho explica al seu llibre, és que en els laboratoris hi ha personal militar fabricant virus per a ser utilitzats com a armes biològiques. «El que resulta aterridor és que aquest tipus de laboratoris són com qualsevol altre i no es requereixen molts recursos per produir agents de bioterrorisme. Només fan falta sis o set científics i és molt barat».

Per això creu que arran d'aquesta pandèmia pot augmentar el bioterrorisme. «Només cal veure la facilitat que ha tingut el coronavirus per destruir les economies, així que un país pot utilitzar un virus per destruir l'economia d'un país veí», sentencia.

Recordar el perill dels virus

La conclusió de Juan Fueyo és que «aquest és el planeta dels virus». Segons explica, «vivim envoltats de virus, els tenim a la pell, a l'intestí, vam caminar amb ells, vivim al planeta dels virus, i això ens ha de recordar com són de perillosos i que ens poden matar».

Però no tot és negatiu. I és que el doctor té una bona notícia. «No tots els virus són dolents. Podem crear virus que generen una resposta autoimmune que ataca el càncer i el pot vèncer», comenta. Segons explica, es poden crear aquest tipus de virus genèticament per avançar en la lluita contra el càncer. El futur és dels científics, diu: «El virus de la ignorància va unit a virus de l'odi, i això pot generar un gran problema».