Pla escorç d'una infermera preparant una injecció de la vacuna contra la covid-19

El Govern anuncia els nous col·lectius que rebran ja la vacuna

Així ho ha fet públic la consellera de Salut, Alba Vergés

Amb la primera fase de la campanya de vacunació per la Covid-19 a punt de completar-se, toca aclarir exactament quins seran els col·lectius que formin part de la segona fase. A poc a poc es va sortint de dubtes. Avui, 8 de febrer, en una roda de premsa al costat del conseller d'Interior, Miquel Sàmper, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat quins seran els sectors de la població que podran vacunar-se en la segona etapa de la campanya de vacunació contra el coronavirus.

En la compareixença d'aquest migdia, la titular de Salut ha assegurat que farmacèutics, auxiliars de farmàcia, fisioterapeutes i funcionaris de presons també rebran el vaccí. D'aquesta manera, aquests col·lectius se sumen a policies, bombers i treballadors de Protecció Civil i emergències, que ja estava previst que formessin part de la segona fase de la campanya.

Tal com ha afirmat Vergés, les persones que pertanyin a aquests col·lectius rebran una notificació amb la data, l'hora i el lloc on seran vacunats. En total hi haurà 37 centres de vacunació, segons ha exposat la consellera.

Aquest dimarts, primeres dosis de la vacuna AstraZeneca

D'altra banda, aquest dimarts Catalunya començarà a administrar les primeres vacunes de l'empresa AstraZeneca. Aquestes vacunes han generat molta polèmica. Primer, perquè el laboratori ha enviat menys dosis de les acordades i més tard del que estava previst. I després, pels dubtes que hi ha sobre els efectes secundaris que pot provocar a la gent gran. És per això que finalment només rebran aquest vaccí les persones d'entre 18 i 55 anys.

Alba Vergés ha informat que avui dilluns han arribat 31.780 dosis d'AstraZeneca i, d'aquesta manera, aquesta setmana es podran administrar els tres tipus de vacuna que han estat autoritzades fins ara. Segons la consellera, això obre «una nova etapa de vacunació». A més, dilluns també han arribat 64.530 dosis del vaccí de Pfizer i s'espera que n'arribin 17.100 més de Moderna.

D'altra banda, tal com ha informat la titular de Salut, aquesta setmana es reprendrà l'administració de primeres dosis a Catalunya. En les darreres dues setmanes, el pla de vacuna s'ha centrat en l'administració de segones dosis. Ara, doncs, s'iniciarà el procés per començar a vacunar més gent amb el clar objectiu d'arribar a la xifra de 26.000 immunitzats més. El repartiment d'aquestes primeres dosis que rebran aquestes 26.000 persones seran 15.000 de la vacuna de Pfizer i 11.000 de la de Moderna.

La vacunació amb les dosis de la firma anglosueca començarà aquest dimarts a la tarda. Els farmacèutics i fisioterapeutes rebran una citació per dirigir-se a un dels 37 centres de vacunació distribuïts arreu del territori. Paral·lelament, es començaran a vacunar funcionaris de presons, policies i membres dels cossos d'emergències. «Les dosis es repartiran per centres penitenciaris i pels espais on cossos de seguretat i emergències també podran ser vacunats», ha indicat Vergés. De moment, 196.537 persones han rebut la primera dosi de la vacuna de la covid-19 a Catalunya i 127.047, la segona, segons la darrera actualització del Departament de Salut.