Pla detall d'unes de les mostres per a PCR

Torna un virus que l'OMS va dir fa 6 mesos que s'havia erradicat

Salten les alarmes després de detectar un cas d'ebola a Butembo, a l'est de la República Democràtica del Congo

Sis mesos després de declarar el final de l'últim brot de la malaltia d'ebola, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat que personal sanitari han detectat un cas d'aquest virus a Butembo, a l'est de la República Democràtica del Congo.

La dona d'un antic malalt que va superar aquesta malaltia després de rebre el tractament va morir i les proves realitzades van confirmar el positiu per ebola. Després d'això, els equips sanitaris s'han ocupat de contactar ja amb més de 70 persones que podrien haver estat en contacte directe amb aquesta dona. 

«L'experiència i la capacitat dels equips sanitaris locals ha estat clau per detectar aquest nou cas d'ebola i obrir camí a una resposta a temps», ha exposat Tshidiso Moeti, el director regional de l'OMS a l'Àfrica.

L'últim brot d'ebola, amb epicentre a l'est de la República Democràtica del Congo, va durar gairebé dos anys i va posar fi a 2.299 vides. Dades oficials calculen que 1.162 pacients van superar la malaltia. Es correspon amb el desè brot detectat al país africà.

En qualsevol cas, parlaríem d'una malaltia greu i sovint mortal causada per un virus. Els símptomes més comuns es corresponen amb febre, diarrea, vòmits, sagnat i, moltes vegades, causa la mort. Aquesta malaltia es pot registrar tant en humans com en altres primats com micos, goril·les i ximpanzés.

El brot de la malaltia de l'ebola a l'Àfrica occidental, va arrencar el març de 2014, i va ser l'epidèmia viral hemorràgica més gran en la història fins al moment, ja que gairebé el 40% de les persones que van contraure aquesta malaltia durant el transcurs del brot va morir.

La malaltia es va descobrir l'any 1976 prop del riu Ebola a la República Democràtica de Congo, i des d'aquell moment s'han presentat diferents brots petits a l'Àfrica. El del 2014 va ser el més gran i els països més afectats van ser Guinea, Libèria i Sierra Leone. D'altra banda, s'han reportat amb anterioritat casos d'aquesta afecció a Nigèria, Senegal, Espanya, Estats Units, Mali, Regne Unit i Itàlia.

Als EUA es van diagnosticar quatre persones amb aquesta malaltia, dues d'elles van ser casos importats, i dos la van contreure després d'atendre un pacient que tenia la malaltia. D'aquests quatre casos, un home va morir i els altres tres es van recuperar sense presentar símptomes desencadenants de la malaltia. 

A l'agost de 2018, es va tornar a presentar un brot a la República Democràtica de Congo i actualment segueix el seu curs.

Una pandèmia que també va arribar a Espanya

Es compleixen pràcticament set anys del primer diagnòstic d'ebola a Espanya. La primera infectada fora de l'Àfrica es deia Teresa Romero. Un malson en la qual moltes vegades va estar a la vora de la mort durant el mes que va estar ingressada a l'Hospital Carlos III de Madrid. En aquells moments era auxiliar d'infermeria i es va infectar mentre atenia dos religiosos espanyols, repatriats des del continent africà per aquesta malaltia.

«Va ser dur, pensava que em moriria. Hi va haver un moment crític en el qual fins i tot els vaig dir als companys que m'ajudessin a morir, però després ja el que pensava era sortir, sortir i sortir, la meva idea era aquesta, era el meu únic pensament», afirma.

Actualment reconeix que ha sortit d'aquest difícil capítol del qual segueix intentant passar pàgina, relativitzar i aprendre d'una experiència tan negativa.