Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un investigador en un laboratori, observant mostres per un microscopi

Els científics ho confirmen: el virus seguirà aquí durant tot l'estiu

Aquesta afirmació negaria la teoria sobre la calor i el seu efecte contra la Covid-19

Imatge d'un investigador en un laboratori, observant mostres per un microscopi
Diversos científics afirmen que el coronavirus pot sobreviure a altes temperatures, contràriament al que es creia | Catalunya Diari

Tot i que ara sabem molt més del coronavirus  que al principi d’aquesta pandèmia, els experts descobreixen cada dia noves característiques del virus que ens poden ajudar a evitar el seu contagi.

Des de l’inici del confinament,  es mirava al futur de l’estiu com un punt de relaxació del virus,  degut a què es tenia la certesa que el Covid-19 no podria suportar ni sobreviure a altes temperatures. Ara, però, els avenços científics  asseguren que aquest virus  és molt més resistent del que es pensava en un principi.

El virus pot sobreviure i reproduir-se també amb altes temperatures

Segons estudis de la universitat francesa d’Aix-Marselle, el coronavirus  pot sobreviure i multiplicar-se a temperatures superiors a 60 graus centígrads. Aquesta dada és també compartida per l’Organització Mundial de la Salut, qui assegura a la seva web que hi ha «evidència científica» que «el virus de la Covid-19 pot transmetre’s a qualsevol zona, incloses aquelles de clima càlid i humit», i fins i tot és capaç de reproduir-se sense molta dificultat. Així, afegeixen que «la calor  a 56ºC mata el coronavirus  del SARS al voltant de 10000 unitats per 15 minuts».

Per això, des de l’OMS recorden que «independentment de les condicions climàtiques» de cada país, s’han de respectar les mesures d’higiene «en zones on s’hagin notificat casos de  Covid-19».

És 18,7 vegades més probable contagiar-se en espais tancats 

Per altra banda, científics  i professors d’universitat japonesos han advertit que el virus és menys perillós en espais oberts. Concretament, s’explica que «les probabilitats que un cas primari transmeti CoVid-19  en un ambient tancat és 18,7 vegades més en comparació en un ambient a l’aire lliure».

Des de l’Organització Mundial de la Salut, i mentre es busca la vacuna definitiva que ens retorni a la normalitat tal com la coneixíem, apunten que una bona manera de prevenir és millorar la nostra immunitat. «Convé reforçar la mateixa immunitat i evitar espais concorreguts, així com practicar més exercici i mantenir uns horaris de son regulars». I sobretot, recorden, no oblidar mai la mascareta  a l’hora de sortir de casa o mantenint contacte amb altres persones.