Ahir, dilluns, els ciutadans de La Palma van viure probablement el dia més imprevisible des que va començar l'erupció del Cumbre Vieja. El volcà havia estat unes hores totalment aturat, sense emetre lava ni cap núvol de cendra. Però, de cop, a dos quarts de la tarda va fer un gir inesperat.
En aquell moment, el volcà va tornar a recuperar la seva activitat amb més força que abans. Els vulcanòlegs de la zona s'han mostrat sorpresos per la potència amb què s'ha reactivat. Apunten que l'erupció és «més imponent i més intensa» que mai.
Durant les hores en què es va mantenir apagat, van poder aprofitar per estudiar el con principal d'emissió de lava. Així, per primera vegada des que va començar l'erupció, els drones van poder apropar-se al màxim al volcà. Van aconseguir imatges que no s'havien vist fins ara de la principal boca del volcà.
Tot i això, ara no és la preocupació principal dels científics. Així ho explicava el portaveu de l'Institut Volcanològic de Canàries (INVOLCAN), David Calvo. A la ràdio pública canària va comentar que els científics se centren en la boca que raja amb força fora del con central.
És des d'aquesta boca que ara surten, en forma de guèiser, laves molt fluides. Estarien arribant a uns 1.200 graus. A més, van deixar imatges baixant en la seva part inicial a gran velocitat i formant una nova bugada sobre les ja existents.
Se centren en la quantitat de lava emesa i no en l'aturada
A priori, Calvo creu que el que va passar ahir no és més que un exemple dels «processos de recàrrega» magmàtica habituals en una erupció estromboliana. Tanmateix, reconeixia que «el retorn va ser imponent i més intens que cap dels dies anteriors de l'erupció».
INVOLCAN ha volgut destacar la gran quantitat de lava que expulsa la nova boca fora del con principal. Un fet sorprenent i que ha superat en una setmana la de l'erupció del Teneguía. En poc més de 7 dies, el volcà ha emès 46,3 milions de metres cúbics de lava, davant dels 43 en 24 dies de l'anterior erupció.
El vulcanòleg també ha explicat que la baixada de la tremolor ahir va ser «molt radical», com també de les expulsions d'àcid sulfúric. En els últims dies, es produïen unes 15.000 a 20.000 tones diàries, mentre que ahir només es va quedar en 600 tones per la «parada dràstica».
Tot i això, no és un fenomen que es pugui considerar estrany perquè ja ha passat en altres erupcions volcàniques. «El volcà d'Islàndia ha estat fins a tres dies parat i ha tornat també amb colades molt intenses», posava com a exemple.
El perquè de la parada d'aquest dilluns
Mentrestant, els experts han volgut insistir que la lleu aturada del volcà és totalment normal en aquest tipus d'erupcions. No es descarta que en els pròxims dies pugui tornar a passar. Així ho explicava el director tècnic del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (PEVOLCA), Miguel Ángel Morcuende.
Ha confirmat que la parada va tenir lloc per una «reordenació en l'estructura del volcà». Això no implica una obertura d'un nou centre emissor des d'on s'expulsi més lava en un altre punt de l'illa.
«El més lògic és que, si ja ha fet la fissura amb centres emissors, seguirà evacuant lava pels punts que ja estan oberts», afirmava.
Mentrestant, la colada segueix baixant a una velocitat important i ja es troba a menys d'un quilòmetre del mar. Els veïns de Tazacorte segueixen confinats davant la possibilitat que es generi un núvol de gasos tòxics. La lava ja cobreix 258 cases i ha destruït 686 edificacions.