Ahir, 13 de setembre, el govern de Canàries va alertar sobre la possibilitat d'una erupció volcànica a l'illa de La Palma. El Pla Especial de Protecció Civil i Atenció a Emergències per Risc Volcànic (Pevolca) així ho va recomanar després de les últimes informacions rebudes.
L'entitat, que s'encarrega de registrar els moviments sísmics a les illes, va detectar més de 1.500 tremolors als municipis de Fuencaliente, Mazo i El Paso. Tots ells produïts a la zona que es coneix com Cumbre Vieja, al sud de La Palma.
Arran d'això, l'executiu canari va aprovar la prealerta de color groc. Els experts recorden que aquests petits terratrèmols podrien indicar una erupció volcànica, però aconsellen mantenir la calma.
Els experts avisen d'una possible erupció volcànica a Espanya
El Pevolca compta amb un semàfor que indica el nivell d'alerta per a la població segons el risc d'erupció volcànica. La prealerta que es va llançar ahir insta a un controlar millor els moviments sísmics, així com a informar la població. No obstant això, els científics asseguren que el color groc no indica que l'activitat suposi un increment del risc.
Un cop decretada l'alerta, sí que es fa un seguiment continuat del fenomen i s'informa de qualsevol canvi. En aquest sentit, els ciutadans han d'estar atents a les informacions i recomanacions que es donen al respecte.
No obstant això, els experts han llançat un avís. «Cumbre Vieja és un volcà actiu, de manera que tard o d'hora hi haurà una erupció», recorda Luca D'Auria, director de l'Àrea de Vigilància Volcànica de l'Institut Volcanològic de Canàries. I afegeix que «pot ser d'aquí a una setmana, un mes o anys».
El que ha volgut deixar clar és que el risc que hi hagi una erupció volcànica existeix i que no s'ha d'abaixar la guàrdia. «El segle passat ja hi va haver dues erupcions i, sens dubte, cal estar preparats per a la propera».
«Encara no sabem quan, però el que ha passat aquests últims dies fa que la probabilitat sigui més alta», explica el científic.
Un canvi significatiu respecte a altres anys
Va ser aquest dissabte, 11 de setembre, quan els investigadors es van començar a preocupar. El registre de més de 1.500 terratrèmols a profunditats d'entre vuit i tretze quilòmetres i magnituds en augment ha fet saltar les alarmes.
«Dissabte hi va haver un canvi a Cumbre Vieja que indica un procés d'ascens magmàtic a profunditats més superficials respecte a anys anteriors», assenyala D'Auria. De fet, el comitè científic del Pevolca assegura que des del 2017 es dona una situació anòmala a l'illa.
Una situació que es va incrementar l'estiu de 2020 amb una sèrie de terratrèmols concentrats al mateix punt. Els experts els denominen 'eixams sísmics', i l'últim es va produir aquest dissabte. Va ser el terratrèmol sentit per la població més intens que s'ha registrat a l'illa, tant pel nombre de tremolors com per la magnitud que va presentar.
Cal estar preparats per a una possible evacuació
Tal com ha explicat el vulcanòleg, l'alerta groga incrementa la feina dels científics per a un major control del fenomen. L'objectiu és registrar qualsevol canvi per a poder anticipar-se i actuar segons requereixin les circumstàncies.
Mantenir informada la població és primordial, sobretot davant la possibilitat de dur a terme una evacuació de l'illa. El color groc significa «un estat en què el volcà manifesta alguns canvis que necessiten que es prenguin mesures científiques», explica.
Concretament, «per a entendre el que està passant i a nivell d'informació per al que seria el següent canvi, l'evacuació».
Segons el parer de l'expert, encara «no hi ha gaires elements per a fer una previsió a mitjà o llarg termini; haurem d'esperar per a veure com evoluciona».