Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Professionals del CAP Manso, amb equip de protecció individual (EPI), en el moment d'extreure una mostra de sang a un pacient

Científics catalans asseguren que els nous casos de Barcelona haurien de ser «perfectament controlables»

El repunt de contagis que s'ha detectat a la capital catalana ha fet encendre les alarmes

Professionals del CAP Manso, amb equip de protecció individual (EPI), en el moment d'extreure una mostra de sang a un pacient
Científics catalans envien un missatge de calma amb relació al repunt de casos de Barcelona | ACN

El repunt de contagis  que s'ha detectat a Barcelona  ha fet encendre les alarmes i més tenint en compte l'onada de nous casos positius de coronavirus  que s'està registrant a Lleida, que ha obligat a confinar tota la comarca del Segrià. Malgrat això, diversos científics catalans han volgut enviar un missatge de calma aclarint que l'augment de casos a la capital catalana s'explica per la disponibilitat més gran de proves realitzades aquesta darrera setmana.

Els investigadors del BIOCOMSC, un grup d'investigació interdisciplinari de la Universitat Politècnica (UPC), defensen que a Barcelona «s'han començat a fer molts tests ràpids» i que «els positius no poden sumar-se a la sèrie històrica». Pels experts la capital catalana segueix sent una «zona verda» o els nous casos haurien de ser «perfectament controlables». En aquest sentit, asseguren que amb aquests nous casos sembla que hi hagi una pujada forta de positius però de fet «és petita».

Sobre aquesta qüestió, la regidora de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, ha advertit que «no estem en la mateixa situació que Lleida, ni de lluny» encara que ha reconegut un lleuger repunt dels contagis en la darrera setmana de juny després de dues setmanes anteriors on la línia era descendent. Segons l'edil, s'està treballant a localitzar els positius  i els seus contactes perquè facin l'aïllament pertinent. Tot i advertir que la situació a Barcelona no té res a veure amb la de Lleida, Tarafa ha declarat que «cal no abaixar la guàrdia». «El virus està controlat però hi continuem convivint i, per tant, les  mesures de seguretat  s’han de mantenir escrupolosament», ha reblat.

 

L'Hospital del Mar, preocupat davant el repunt de casos de coronavirus

El repunt de contagis que s'ha detectat a Barcelona fa que centres mèdics de la ciutat estiguin en guàrdia encara que el nombre actual d'ingressos per Covid-19 sigui molt baix a l'Hospital de Mar i al de Vall Hebron. Un fet que ha confirmat el cap de servei de malalties infeccioses de l'Hospital de Mar, Juan Pablo Horcajada: «És preocupant perquè es nota un canvi, una nova fase, no deixa de ser un reflex de què va passar durant la revetlla i els dies previs».

En aquest sentit, Horcajada ha explicat al programa 'Tot es mou' de TV3 que des del centre mèdic «estem preocupats per aquest repunt que s'està detectant a la comunitat i atents per si després pot arribar a l'hospital, estem preparats i a l'expectativa». No obstant això, ha assenyalat que hi ha molt pocs casos al centre i que molts «són persones que venen per altres malalties i se'ls fa la prova i donen positiu».

«És qüestió de trobar l'equilibri»

L'existència de nous casos de coronavirus és lògica, ja que és impossible mantenir a zero els casos quan s'han aixecat les mesures de confinament i per tant aquesta ja no és complet. És per això, que el doctor assegura que els equips de salut pública treballen per «trobar l'equilibri entre reactivar l'economia i tenir una sèrie de casos però de manera controlada».

Horcajada ha admès que hi ha situacions «que els metges no aproven», com les donades a la platja de la Barceloneta, però assenyala que és a l'interior dels edificis «on s'ha de tenir més cura» perquè és en espais tancats on el virus «és molt més susceptible a ser diluït per l'aire i concentrar-se».

«Això no s'ha acabat»

Juan Pablo Horcajada ha recordat que «això no s'ha acabat» tot assenyalant que quan la corba de contagis es va aplanar i van disminuir els ingressos per  Covid-19 als hospitals, la gent va interpretar-ho com «un missatge que el virus s'ha acabat» però aquest no és el cas.

Així doncs, Horcajada ha demanat que es continuï tenint molta cura i «hem de continuar pensant que la persona que tenim al costat, encara que no tingui símptomes». Finalment, ha recordat que «en gran part és a les nostres mans, és una qüestió de comportament individual».