Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una persona desinfectant un autobus pel coronavirus

Els científics alerten d'un producte molt tòxic publicitat per curar el coronavirus

La comunitat científica denuncia les pràctiques de Josep Pàmies, empresari que promociona les suposades propietats curatives del clorit de sodi

Una persona desinfectant un autobus pel coronavirus
Els científics alerten d'un producte molt tòxic publicitat per curar el coronavirus | Catalunya Diari

Alerta a Espanya per un perillós producte que suposadament té propietats curatives segons l'empresari català Josep Pàmies. «Un atemptat contra la salut pública»: així ho considera el Consell General de Col·legis Oficials de Metges (CGCOM). Pàmies promociona l'ús d'aquest producte per «curar» el coronavirus i, des de fa anys, per acabar amb malalties com l'autisme, el càncer i fins la SIDA o l'Ebola.

El CGCOM ha arribat a l'acord per unanimitat que, quan hi hagi diligències penals obertes, es personarà com a acusació particular contra l'horticultor i la seva cooperativa Dolça Revolució, lloc des d'on promociona les seves pseudo-teràpies i productes.

La denúncia, realitzada per part del Consell Català, feia referència als missatges i manifestacions del català assegurant que el producte MMS (clorit de sodi) serveix per curar el coronavirus. El clorit de sodi, en solució aquosa i sempre que s'administri en les condicions indicades, es transforma en àcid clorós que es degrada a diòxid de clor.

L'AEMPS alerta que l'MMS «té una acció oxidant fort, i el seu consum directe en aquestes condicions pot produir dolor abdominal, nàusees, vòmits, diarrea, intoxicacions, fallada renal i metahemoglobinèmia».

La comunitat científica contra Josep Pàmies

Josep Pàmies lidera Dolça Revolució, una cooperativa des d'on promociona tota mena de curacions miraculoses. Organitzacions com Cercle Escèptic o l'Associació per Protegir el Malalt de Teràpies pseudocientífiques (APETP), entre d'altres, porten anys denunciant els postulats que ven Pàmies.

«Felicitem el CGCOM per la seva decisió de denunciar la promoció de l'MMS per a la Covid-19», assenyala Vicente Prieto, president del Cercle Escèptic. «Aquest producte es va estar venent impunement, durant molts anys, com una perillosa panacea». «Els seus promotors afirmaven que podia curar l'autisme, el càncer, la sida o l'ebola. Tot i que que molts li vam demanar, no hi va haver manera que Pàmies anés al Congo a curar les persones infectades amb Ebola i demostrar l'eficàcia del seu producte», afegeix.

La venda del MMS va ser prohibida per la Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) el 2010 per la seva perillositat. Finalment, el 2019, la Fiscalia General de l'Estat va obrir diligències d'investigació sobre la venda a Internet de clorit de sodi que, encara, podia adquirir-se fàcilment en diversos punts i plataformes 'online'.