El Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) acaba d'anunciar que un equip d'investigadors està desenvolupant un esprai bucal per enganyar el coronavirus i aturar la infecció. El projecte encara està en marxa, però si s'acaben confirmant les hipòtesis, estarem davant d'un pas de gegant per aconseguir un remei eficaç contra la Covid-19.
L'esprai en què treballen els investigadors és una solució bucal antiviral que utilitza unes biomolècules (polisacàrids) per simular la superfície cel·lular on s'adhereix virus de la Covid-19, i poder així atrapar i detenir la infecció.
Investigadors de l'CSIC treballen en un esprai antiviral per 'enganyar' a l'coronavirus i aturar la infecció.
- CSIC (@CSIC) July 31, 2020
El dispositiu utilitzarà biomolècules que imiten la superfície de la cèl·lula on s'adhereix la SARS-CoV-2 i que podrien atrapar el virus.
➡️ https://t.co/Jo1TzrSCjwpic.twitter.com/Bb09yQpW5D
Si es demostra que aquestes molècules aconsegueixen aturar eficaçment la infecció, l'esprai podria ser un antiviral aplicable a diversos virus, ja que incideix en el mecanisme que fan servir molts d'aquests microorganismes per entrar a les cèl·lules. El remei ajudaria a tractar el coronavirus de forma eficaç mentre no es troba una vacuna, i a posteriori.
Segons els científics que treballen en el projecte, si els resultats són exitosos l'esprai, podria desenvolupar-se i començar a utilitzar-se molt aviat, ja que es tracta de molècules d'origen natural o ja emprades amb fins clínics. El projecte, liderat per Julia Revuelta i Alfonso Fernández Mayoralas, de l'Institut de Química Orgànica General, està finançat pel CSIC a través de la seva Plataforma Global.
Segons la investigadora Julia Revuelta, «actualment es creu que la infecció comença a les cavitats buco-faríngies, de manera que la formulació d'un esprai basat en aquestes molècules permetrà crear una barrera en la qual les partícules de virus quedin atrapades perdent així la seva capacitat infectiva».
La directora del projecte assegura que fins i tot en el cas que la infecció hagi començat, el seu ús neutralitzaria les partícules virals provinents de la replicació en cèl·lules infectades en aquesta fase inicial, desactivant la propagació cap a la zona pulmonar i disminuint la gravetat de la infecció.
Aturar futures pandèmies
Igual que en altres famílies de virus, el SARS-CoV-2 utilitza carbohidrats presents en la superfície de les cèl·lules epitelials per adherir-se i progressar en la infecció. En concret, se suggereix que el virus s'adhereix a polisacàrids de la superfície cel·lular a través de la proteïna Spike, abans d'unir-se al receptor cel·lular.
D'acord amb aquests descobriments, el grup de científics desenvolupa el projecte d'esprai antiviral i l'objectiu és trobar un remei basat en polisacàrids que mimetitzen als sulfats de la superfície cel·lular. L'estratègia, coneguda com a trampa esquer, aconsegueix enganyar el virus perquè s'adhereixi als mimètics de manera que quedi atrapat.
Revolta confia que «si confirmem que aquestes molècules aconsegueixen aturar la infecció, podríem aconseguir un antiviral d'ampli espectre, ja que intervé en el mecanisme que utilitzen molts virus per entrar a les cèl·lules. Els resultats podrien adaptar-se ràpidament a altres virus emergents, aconseguint fins i tot aturar futures pandèmies».