Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Laboratori

Científics xinesos adverteixen de la presència d'un nou virus que pot afectar els humans

Asseguren que és un virus «altament infecciós» i que pot provocar «símptomes greus»

Porcs
Investigadors xinesos ja estan testant una vacuna en porcs | ACN

Un grup de científics de la Universitat d'Agricultura de la Xina ha alertat recentment de la presència d'una nova soca de grip porcina identificada en porcs del país asiàtic. Segons han informat, el virus té potencial per contagiar als humans i pot provocar una nova pandèmia a escala mundial. 

«És especialment preocupant»

L'estudi es basa en més de 30.000 mostres preses entre els anys 2011 i 2018 de les vies respiratòries de porcs de 10 províncies xineses. En aquestes, els científics han identificat 179 virus diferents de la grip porcina, entre els quals s'ha trobat el 'G4', una «combinació única de tres llinatges». El 'G4' conté la soca de l'H1N1, que va mutar dels porcs als humans i va provocar la pandèmia de la grip del 2009

Per tal de comprovar els símptomes  que pot presentar el 'G4' en humans, els investigadors van realitzar experiments amb fures, ja que presenten indicis de grip similars a les persones com són febre i tos. Els científics van concloure que aquest virus és «altament infecciós» i que pot causar «símptomes greus». «És especialment preocupant perquè un dels orígens d'aquest virus es remunta també a la grip aviar, contra la qual els humans no tenen immunitat», assegurava un dels investigadors. 

No obstant això, la també investigadora Martha Nelson assegurava que no hi ha proves que la soca es pugui transmetre als humans, «les probabilitats són baixes». Tot i això, també adverteix que «ningú sabia de la soca H1N1, que va saltar dels porcs a les persones, fins que van aparèixer els primers casos humans el 2009». 

És per aquest motiu que els investigadors demanen que es preguin mesures de prevenció, ja que «és cada vegada més freqüent que els porcs s'infectin amb virus que tenen potencial de  saltar als humans». Alguns científics demanen inclús que «es desenvolupi una vacuna contra el virus G4 tant per als porcs com per humans». Segons un estudi de l'Acadèmia Xinesa de Ciències Agrícoles, la vacuna ja està en fase d'assaig en aquests animals i, de moment, ha donat bons resultats

Per altra banda, científics xinesos segueixen desenvolupant una vacuna per la febre porcina africana, que des del 2018 ha interromput el subministri d'aquest tipus de carn i ha provocat el sacrifici preventiu de milers de porcs a la Xina.