Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Sanitario con mascarilla junto a un vehículo de la Cruz Roja

La preocupant situació dels brots a Múrcia i Santander: Estudien confinar municipis

López Miras ha considerat que «les ganes per recuperar la vida normal ha fet que massa gent oblidi d'on venim i quin és el motiu que estiguem en aquesta situació»

Sanitari amb mascareta al costat d'un vehicle de la Creu Roja
De tots els brots, preocupen especialment dos d'ells, un a Múrcia i l'altre a Santander | Catalunya Diari

Espanya pateix una onada de brots de coronavirus, tal com ha explicat durant la tarda d'aquest dilluns Fernando Simón. De tots els brots, preocupen especialment dos d'ells, un situat a Múrcia i un altre situat en un edifici de Santander.

El president del govern murcià, Fernando López Miras, ha advertit que a la Regió hi ha rebrots de Covid-19«molt preocupants» i ha instat a «extremar la precaució». Altrament, si les circumstàncies «ho requereixen», adverteix que l'Executiu té sobre la taula «mesures dràstiques» com el confinament de municipis o tornar enrere en les fases de desescalada.

En una roda de premsa després de presidir la reunió del Comitè de Seguiment Postcovid-19, López Miras ha considerat que «les ganes per recuperar la vida normal ha fet que massa gent oblidi d'on venim i quin és el motiu que estiguem en aquesta situació». Així, ha advertit que «el virus no ha desaparegut» i la pandèmia «segueix causant estralls en molts llocs del món».

López Miras: «En el nostre entorn hi ha rebrots molt preocupants»

«En el nostre entorn hi ha rebrots molt preocupants», segons López Miras, que ha assenyalat que, cada dia, «veiem al nostre voltant com s'estan cometent greus irresponsabilitats», pel que ha instat a «no permetre-les». I és que, afegeix, hi ha «carrers, places i platges en què no es guarda la distància de seguretat, o grups que es concentren ignorant qualsevol normativa, i persones que s'enfronten a les limitacions que s'han establert per a garantir la nostra seguretat en locals de tota mena».

«Segur que saben de què els estic parlant», ha asseverat López Miras, que creu que «molts han oblidat que segueix sent necessari rentar-se les mans i la higiene per evitar la transmissió, o que l'ús de les màscares és obligatori i és una assegurança de vida per a tots». En concret, ha assenyalat que el seu ús és «adequat tot i la calor», i ha de protegir «nas i boca; no és un element d'adorn per a cobrir només la barbeta o per portar-la a la mà o al costat de la cara».

I és que reconeix que «hem guanyat terreny a l'epidèmia», però adverteix que «si torna, ens enfonsa». Així, aclareix que «ens estem jugant molt i tots hem de ser conscients d'això». Així, aclareix que «correm un gran risc de tornar enrere» en un confinament que «seria difícilment suportable per molts i que ens obligaria a retrocedir; a tancar molts comerços i empreses; i que suposaria sens dubte un cop gairebé definitiu a l'existència de milers de llocs de treball».

Ha recordat que els aplaudiments diaris a les 20.00 hores en agraïment dels sanitaris «hauran estat només un posat dels qui ara, irresponsablement, posen les seves vides en perill». Així, insisteix que hi ha «un risc clar per a la salut» i «tenim la responsabilitat de protegir els habitants de la Regió de Múrcia, perquè hi ha qui està posant en perill les seves vides».

«No podem oblidar que han mort 150 persones a la Regió, i no volem que hi hagi cap pèrdua més», segons López Miras, que ha assenyalat que aquest escenari fa que el govern regional estudiï «qualsevol classe de decisió» i té a sobre de la taula «plantejaments molt dràstics» perquè «estem en un moment crucial i ningú vol tornar a les fases que deixem enrere gràcies a la responsabilitat de tots».

Per això, ha instat a «extremar la precaució». Ha recordat que aquest dimecres «s'obren les fronteres» i serà un moment «molt esperat per un sector imprescindible per a tots nosaltres com és el turisme». Ha assenyalat que «estem començant a rebre a milers de persones que vénen a la seva segona residència» i són «l'esperança de molts comerciants, petits empresaris i autònoms». No obstant això, ha advertit que «també comporta riscos».

El brot a l'edifici de Santander

El brot de coronavirus detectat en un edifici de la zona de Castilla-Hermida a Santander, el primer a Cantàbria des que es va aixecar l'estat d'alarma, ha sumat un positiu més, de manera que el total de casos ja puja a 14.

Així ho han indicat en declaracions als mitjans el conseller de Sanitat, Miguel Rodríguez, i la directora general de Salut Pública, Paloma Navas, que han aclarit que de moment el brot afecta exclusivament l'edifici, ja que totes les proves que s'han realitzat a veïns i establiments de la zona han resultat negatives, encara que «està en estudi i encara no el podem donar per acabat».

En concret, l'edifici és de 48 habitatges i els 14 casos estan en quatre d'elles. L'últim positiu confirmat —que es va detectar ahir, tot i que no s'ha fet públic fins aquest migdia— resideix en una d'aquestes quatre agrupacions familiars, en la qual inicialment es va creure que només eren tres els infectats però finalment són quatre.

Tots els casos presenten símptomes lleus i es troben aïllament domiciliari amb l'excepció d'una dona de 89 anys, que presentava clínica respiratòria lleu i ha estat traslladada a l'hospital aquest matí, on ha quedat ingressada com a mesura de precaució per la seva edat, «per evitar complicacions majors i actuar com més aviat millor».

En general, els infectats i les persones amb les quals han estat en contacte hauran d'estar aïllats durant deu dies, tot i que aquest període es pot allargar en funció de la seva simptomatologia, si mantenen una càrrega viral alta i segueixen donant positiu quan es facin les PCR de control, que es faran en els pròxims «dos o tres dies».

Segons han indicat Rodríguez i Navas, hi ha «unes 30 o 35 persones» aïllades en els seus domicilis per haver mantingut contacte estret amb els contagiats —han estat junts més de 15 minuts i a una distància inferior a 1,5 metres—, a més dels veïns de l'edifici, que són al voltant de 80 persones.