Frontera entre Espanya i França a El Pertús, 2020.

Espanya reobre fronteres el 21 de juny; excepte la de Portugal, que esperarà a l'1 de juliol

Ho ha anunciat aquest matí el president Pedro Sánchez

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest diumenge als presidents autonòmics, durant la catorzena videoconferència que se celebra durant el decret d'alarma, que aquesta serà l'última i que s'aixecaran els controls de les fronteres de la Unió Europea a partir de l'21 de juny. El cap de l'Executiu els ha argumentat que aquesta decisió s'adopta davant l'evolució favorable de la pandèmia, de manera que a partir del 21 de juny, s'aixecaran els controls fronterers de tots els països del tractat de Schengen i a Espanya també s'aixecarà la quarantena de catorze dies que s'havia establert per a totes les persones que arribessin a Espanya de fora.

Portugal esperarà fins l'1 de juliol

No obstant això, hi haurà una excepció, la de Portugal, que ha demanat que les seves fronteres amb Espanya no s'obrin fins a l'1 de juliol. No obstant, la decisió anunciada avui per Pedro Sánchez  suposa avançar 10 dies l'obertura prevista de les fronteres per al primer de juliol. Aquest avançament s'uneix a el projecte pilot que començarà dilluns que ve a les Balears, on està previst que arribin uns 11.000 turistes alemanys.

A més, aquesta serà l'última videoconferència amb els presidents autonòmics, just quan es compleixen tres mesos des que es va decretar l'estat d'alarma el passat 14 de març. Així els ho ha dit Pedro Sánchez, que ha emplaçat els caps dels executius autonòmics a una conferència presencial a finals de juliol, una vegada s'hagin celebrat les eleccions autonòmiques de Galícia i del País Basc.  Pedro Sánchez  també ha avançat les dades dels darrers set dies, que llancen un total de 235 nous contagiats i 27 morts per coronavirus. També els ha explicat que la tercera onada de tests de seroprevalença es coneixerà a partir del pròxim 22 de juny, una vegada tot el territori estigui fora ja de l'estat d'alarma.

Galícia, a la nova normalitat

Està previst que el president del govern comparegui al final d'aquesta trobada, a què també assisteixen la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera; la ministra d'Educació, Isabel Celáa; la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias; i el ministre de Sanitat, Salvador Illa. Aquesta última videoconferència se celebra quan el govern ha acceptat ja que Galícia abandoni la fase 3 d'el pla de desescalada, per la qual cosa dilluns entrarà en el que s'ha anomenat la nova normalitat, convertint-se així en la primera comunitat que abandona l'estat d'alarma.