Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons de diverses regletes d'endolls connectades, al costat d'una altra casa amb foc i un bomber apagant, a més d'una noia amb cara d'ensurt

Els 5 errors que es cometen molt a casa i poden provocar incendis

Un bomber amb més de 35 anys ha donat una sèrie de consells domèstics per prevenir el foc

Els incendis a casa poden sorgir de la manera més absurda. Una petita distracció pot acabar amb el teu habitatge totalment cremat i posar la teva vida en risc. És fonamental tenir molta cura, estar pendent i ser conscient dels perills de qualsevol acció abans de fer-la.

La població, i sobretot la gent jove, sol frivolitzar amb aquestes situacions. Cal tenir en compte els perills que comporten segons quines coses i no confiar més del compte. En tot cas, el bomber Juanjo Mostajo, amb 35 anys d'experiència, ha compartit al podcast 'El Tentempié' una sèrie d'errors molt comuns que poden derivar en un incendi:

Problemes a les instal·lacions elèctriques

Mostajo és clar en aquest tema: "Tot allò que no estiguis utilitzant, desendolla". També diu que cal assegurar-se que les instal·lacions estiguin correctament configurades i certificades per professionals per evitar accidents per derivacions o quadres elèctrics mal instal·lats. "Has comprovat que funcionen les proteccions del teu quadre elèctric?", qüestiona, i assenyala que hi ha molts accidents mortals per electrocució.

El bomber Juanjo Mostajo, al podcast 'El Tentempié'
El bomber Juanjo Mostajo, al podcast 'El Tentempié' | Canal: El Tentempié

Apagar el foc d'una paella amb aigua

Llençar aigua a una paella en flames és una pràctica molt habitual en pensar que és efectiva per evitar un incendi. No obstant això, els efectes són totalment oposats, i el foc pot augmentar en lloc de sufocar-se. El que és recomanable en aquests casos és posar una tapa a sobre.

Ús de regletes, lladres i adaptadors

El bomber també assenyala el risc de fer servir regletes i adaptadors en una única presa de corrent, ja que hi pot haver una sobrecàrrega de consum i provocar un incendi. Aconsella revisar la secció de cables i utilitzar els interruptors per apagar tot allò que hi ha endollat. A més, hi ha regletes amb un interruptor automàtic que, en cas de sobrepassar la intensitat que pot suportar l'endoll, en saltarà la protecció.

Endolls a la cuina i tocar aparells elèctrics a zones humides

Mostajo suggereix que els endolls de la cuina vagin "en una fase diferent de les de la resta de la casa". A quarts humits, no cal fer servir aparells elèctrics, ja que pot ser perillós. Endollar o desendollar eines amb les mans mullades, com la batedora a la cuina o l'assecador al lavabo, pot comportar conseqüències fatals.

No fer comprovacions abans de sortir de casa

Cal revisar que no s'ha quedat cap aparell elèctric encès abans d'abandonar el domicili. Un exemple és la planxa, que es pot quedar connectada i provocar cremades greus a casa. A més, ressalta que si es tanca la clau general del gas, també ho han de fer tots els aparells de consum per evitar possibles fuites.