Personal sanitari esperant repatriats de la Xina pel coronavirus a Anglaterra el 9 de febrer de 2020

Detectats cinc nou casos de coronavirus a França

Sumen 11 amb els 6 ja diagnosticats | Un dels afectats és un nen de 9 anys

França  ha detectat  cinc nous casos de coronavirus al país, tots ells sense signes de gravetat, que se sumen als sis que ja hi havia diagnosticats. Els cinc afectats són ciutadans britànics, i un és un menor de nou anys.

S'han contagiat als Alps

Les persones es trobaven a una estació d'esquí dels Alps, on van coincidir amb un home que havia estat a Singapur en un viatge de feina des del 20 al 23 de gener, on va patir el contagi. Va ser a l'estació d'esquí durant quatre dies, i quan va tornar a Anglaterra, després d'uns dies, va ser ingressat a l'hospital.

Les autoritats franceses també han decidit tancar preventivament dues escoles que l'infant havia freqüentat –una on estudiava i l'altra on havia anat a classes de reforç-. El tancament serà d'una setmana. D'altra banda, el ministeri d'Afers Exteriors ha elevat el grau de risc de visitar a la Xina i han desaconsellat viatjar al país a no ser que es tracti d'una causa de força major.

El contagiat de Mallorca «està bé»

El Ministeri de Sanitat ha confirmat aquest diumenge el segon cas de coronavirus a Espanya, concretament a Mallorca. «El pacient infectat per coronavirus està bé de salut, no presenta símptomes, però s'ha de mantenir aïllat», ha assenyalat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències, Fernando Simón. Ell i tres membres de la seva família –la seva dona i dues nenes- estan ingressats i en quarantena des de divendres a l'Hospital Universitari Son Espases, a Palma.

Els metges van agafar mostres als quatre membres de la família i van enviar-les al Centre Nacional de Microbiologia, que aquesta passada matinada ha confirmat el positiu per coronavirus en l'home. Les altres tres mostres –la de la dona i les de les dues nenes- han donat negatiu, tot i que una de les menors presenta símptomes de grip comuna.

La família va arribar a les Balears el passat 29 de gener –després d'un vol amb escala a Barcelona- i el pare ja va presentar un quadre lleu de febre «a les 24-48 hores» d'arribar a l'illa. «Ara mateix està asimptomàtic», ha insistit Simón, que tampoc veu probable que la nena amb grip pugui acabar tenint també el coronavirus. «No és gaire probable que si estàs infectat de grip, tinguis un altre virus com el coronavirus, però no es pot descartar», ha comentat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències.

 

  

«No hi ha més risc de contagi» a Espanya

Des del Ministeri de Sanitat s'ha volgut recordar que aquest segon cas de coronavirus a Espanya també s'ha produït per un contagi fora del territori espanyol, en aquest cas a l'estació francesa de les Contamines-Montjoie. «Com va passar en el cas del turista alemany que es troba hospitalitzat a la Gomera, l'home ingressat a Palma s'ha infectat fora i s'ha detectat aquí», ha comentat Simón, que ha valorat que es tracta d'un fet que «no implica més risc de contagi del coronavirus al nostre país». 

«La situació a les Balears i a la Gomera és molt similar», ha puntualitzat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències. Per la seva banda, la directora de Salut Pública de les Illes Balears, Maria Antònia Font, ha comentat que ja s'ha posat en marxa el protocol de contactes per revisar totes les persones que van estar prop del pacient britànic contagiat, entre el 29 de gener i l'1 de febrer.

  

  

Tot i això, Font ha remarcat que el risc de contagi és poc elevat perquè la dosi de virus que presenta el pacient és bastant baixa. El tractament pel coronavirus no requereix una unitat d'alt nivell d'aïllament i per això el ciutadà britànic infectat seguirà a l'Hospital de Son Espases fins que els resultats de les proves donin negatiu i ja no tingui el virus.

També et pot interessar...