Dona amb símptomes de refredat

Cinc símptomes del coronavirus que has de tenir en compte si estàs vacunat

Els experts recorden que és possible contagiar-se de Covid-19 encara que s'hagi rebut la vacuna o passat la malaltia

El ritme de vacunació a Espanya contra el coronavirus va vent en popa, ja que compta amb més del 75% de la població vacunada amb la pauta completa. Així doncs, més de 30 milions d'espanyols ja es troben immunitzats contra el virus i el 78% ja ha rebut la primera dosi.

En general, els ciutadans han respost positivament i s'espera que el pla segueixi el seu curs amb un total de vacunats molt elevat. D'aquesta manera ho confirmava el Ministeri de Sanitat que ja prepara la tercera dosi per als immunodeprimits.

No obstant això, es recomana no abaixar la guàrdia. I és que les actuals vacunes no eviten el contagi, però sí que redueixen el risc de patir una malaltia greu. De fet, els resultats han estat positius i cada vegada hi ha menys gent ingressada a l'UCI.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

El risc de contagi continua existint i ja hi ha casos de gent infectada després d'haver rebut la vacuna. Així mateix, per frenar la cadena de contagis, és primordial identificar els símptomes que varien depenent si s'ha rebut o no alguna de les fórmules.

Els símptomes de Covid-19 en els vacunats

Des de l'inici de la pandèmia, un dels punts a tenir en compte és identificar aquells símptomes que podrien assenyalar que hem estat contagiats. Durant més de dotze mesos, aquests símptomes han anat variant fins a tenir un ampli ventall de tots ells.

Tot i això, l'arribada de la vacuna ha propiciat que la simptomatologia canviï. Un fet que mantenen els experts després de comprovar com el quadre clínic dels contagiats és diferent depenent de si s'està o no vacunat.

Una vegada que el virus entra en el nostre organisme, la seva evolució dependrà de si hem estat immunitzats o no. Només pel fet de tenir tan sols una dosi de la vacuna, pot ajudar que la malaltia no arribi a agreujar-se. Per això, d'aquí la importància de vacunar-se.

Segons els científics, els vacunats tenen altres símptomes que podria arribar a confondre's amb un refredat o una al·lèrgia. «La febre ja no és el símptoma més permanent, la pèrdua del gust i de l'olfacte tampoc», afirma l'immunòleg Alfredo Corell.

Per contra, la tos, la fatiga, el mal de cap, el dolor muscular o els mocs han estat els símptomes més recurrents en persones vacunades. Alguns fins i tot han experimentat mal de coll, unes poques dècimes de febre i esternuts.

«La gent pot pensar que està passant només un catarro estacional», expliquen. Per això, aconsellen la realització de proves diagnòstiques per dilucidar si estem davant d'un refredat o davant de la Covid-19. Alhora, és possible reinfectar-se després de passar la malaltia i estar també vacunat

Cal no abaixar la guàrdia

Ni el fet que estiguem vacunats ni que s'hagi passat la malaltia ha de fer que abaixem la guàrdia. Hi ha casos de persones que es van encomanar de coronavirus i mesos després van rebre la vacuna. Amb tot, van acabar tornant a infectar-se.

Actualment, tenim a la nostra disposició un ampli ventall de possibilitats de fer-nos un test d'antígens que hauríem d'usar a la mínima sospita. «Encara que estiguem vacunats, si tenim aquests símptomes, fem-nos un test i no pensem que és per un aire condicionat o una mala corrent d'aire».

«Seria recomanable que tinguem a casa un test d'antígens», aconsellen. «Si és positiu, reportar-lo, i si és negatiu, estar alerta per si és un fals negatiu, si se segueixen tenint símptomes», expliquen els experts.

Per a més seguretat, es recorda que el més fiable és realitzar el test d'antígens els primers dies de la infecció, concretament des del tercer dia fins al setè.

Com ja se sap, les vacunes no són esterilitzants pel que segueix existint un risc de contagi. No obstant això, els científics asseguren que «els vacunats s'infecten un 50% menys i transmeten la malaltia un 50% menys».