Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un sanitari amb EPI manipulant proves PCR

«La cinquena onada a Espanya ja ha començat i ens enfrontem a un dilema»

El repunt de contagis aquestsa últims dies no convida a l'optimisme

Un sanitari espanyol manipulant mostres de proves PCR

Després de dos mesos de descens sostingut en el nombre de contagis a Espanya, la incidència de la covid torna a augmentar. Tot apuntava que la situació de la pandèmia estava sota control, sobretot després de començar l'etapa de vacunació.

No obstant això, tot s'ha capgirat en qüestió de dies. Ni les autoritats ni els experts havien augurat aquesta cinquena onada. El pitjor de tot és que les xifres no conviden a l'optimisme.

A Catalunya, el nombre R de reproducció del virus va arribar a l'1,35 la setmana del 19 al 21 de juny. Això implica que de cada cent casos positius, de mitjana se n'acaben contagiant 135. En el conjunt d'Espanya, no hi ha dades concretes, però tot fa indicar que la xifra també està per sobre de l'1.

És inevitable que durant les properes setmanes continuï aquest increment de casos. Sembla, però, que aquesta cinquena onada serà diferent a les anteriors.

Sobretot perquè una gran part de la població està vacunada, sobretot la gent gran i les persones més vulnerables. Això ja limita bastant el nombre de contagis. En qualsevol cas, no hi ha motius per a relaxar-se.

El país es troba actualment en un escenari totalment diferent al de fa uns mesos. Encara que molta gent estigui immunitzada, les mesures de protecció s'han reduït. Principalment pel que fa a l'ús de la mascareta.

També hi ha molts desplaçaments entre comunitats i països. Les aglomeracions seran més freqüents, i tot això facilitarà la transmissió del virus.

En les últimes setmanes s'ha comprovat com entre la població més jove s'han originat diversos brots. Sobretot relacionats amb viatges d'estudis a llocs turístics.

Cal prendre mesures contra la pandèmia?

Sorgeixen molts dubtes sobre com s'ha d'actuar les properes setmanes. Aquest increment de positius no suposa una gran alarma per a les autoritats, que veuen controlada la situació.

En qualsevol cas, Sanitat i les comunitats autònomes s'enfronten a un dilema. Cal imposar noves mesures de restricció? O n'hi haurà prou amb la vacunació per a contenir els contagis?

Es tracta d'una decisió complexa, sobretot en aquesta època de l'any. Després d'un any marcat pel tancament de bars i restaurants, tornar-hi suposaria un cop molt dur per al sector.

Molts negocis acabarien desapareixent. I a això se li suma la importància que la restauració i l'hoteleria tenen per a l'economia del país.

Però el cas d'Espanya no és únic. A la resta d'Europa passa una cosa semblant. I l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha localitzat el focus del problema.

Aquest organisme atribueix l'increment de les infeccions per covid a l'Eurocopa de futbol. En concret, als desplaçaments d'aficionats que van als estadis. A més de reunir-se als camps, també ho fan als bars i pubs de les ciutats que acullen les trobades.

Segons les dades que maneja l'OMS, al Vell Continent han augmentat un 10% els positius per covid durant l'última setmana. L'organització aprecia com els seguidors de diferents països es barregen als carrers, locals i estadis, amb una relaxació de les restriccions socials.

Tot això fa pensar que estem davant d'una nova onada de la pandèmia.

La responsable d'emergències d'aquesta organització, Catherine Smallwood, sosté que cal «mirar molt més enllà dels estadis». El més convenient seria comprovar «com arriba la gent als camps, si viatgen en autobusos abarrotats».

I a la sortida dels partits, passa una cosa semblant. Són conscients que la gent va a bars i pubs. «Aquests petits esdeveniments continus són els que impulsen la propagació del virus», detalla.